« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina
SAVJETI

Namirnice koje nam čuvaju vid

Prirodni načini za očuvanje vida uključuju nekoliko namirnica koje su prepune potrebnih sastojaka

Čuvajte vid pravilnom prehranom
Čuvajte vid pravilnom prehranom (Arhiva)
Više o

vitamin C

,

oči

,

vid

,

kikiriki

,

vitamin A

,

cink

,

kelj

,

zdravlje očiju

,

betakaroten

,

kvinoja

Kao i svaki ostali segment zdravlja, i vid se može čuvati prirodnim izvorima potrebnih sastojaka koji će osnažiti oči i spriječiti razvoj raznih neugodnih bolesti. Ključni sastojci su omega-3 masne kiseline, betakaroten, lutein, cink, zeaksantin i vitamini A, C i E, kaže se u analizi Huffington Posta.

Vitamin C pomaže da žile u oku ostanu zdrave i sprječava zamućenje očne leće i stvaranje dvostrukih slika, a 500 mg dnevno može spriječiti i stvaranje senilne makularne degeneracije za četvrtinu i gubitak vidne oštrine za 19 posto. Kao izvor vitamina C preporučuje se sok od naranče.

Kelj baš i nije omiljena namirnica, no kuhani kelj bogat je antioksidansima zeaksantinom i luteinom koji se inače nalaze u očima i štite ih od slobodnih radikala, pritom upijajući od 40 do 90 posto plavom svjetla. Lisnato povrće inače može povećati gustoću pigmenta u određenim dijelovima mrežnice.

Kad spomenemo kamenice, prvo nam na pamet pada afrodizijak, no one su sjajan izvor cinka koji omogućava vitaminu A proizvodnju melanina, pigmenta koji štiti oči i poboljšava noćni vid. Preporučena je doza 40 do 80 mg cinka dnevno, za što je dovoljno 6 kamenica. Uz to, ima ga i u grahu, orašastim plodovima i govedini, no treba pojesti bitno veće količine za isti unos cinka.

Kvinoja ili quinoa relativno je nova i ne baš poznata namirnica u Hrvatskoj, a kako ima nizak glikemijski indeks, ova cjelovita žitarica smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto.

Za kraj, kikiriki - glavni su sastojci omega-3 masne kiseline i vitamin E, ključne za sprječavanje razvoja raznih degenerativnih bolesti oka. Stoga, navalite!

31.05.2013. 14:15:00
Novi komentar
nužno
nužno