« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ZAPAMTITE

Namirnice koje jedemo pogrešno

Mislimo da znamo sve, pa i to kako treba jesti određene namirnice, makar neke od njih nisu iz našeg podneblja, no izgleda da i s domaćima imamo problema

Znate li kako se jedu jagode?
Znate li kako se jedu jagode? (DeviantArt)
Više o

hrana

,

jagode

,

češnjak

,

namirnice

,

crno vino

,

povrće

,

rajčice

Mango ili datulje definitivno ne spadaju u domaće namirnice pa je prilično logično da ih ne znamo konzumirati kako treba, no što reći o domaćim namirnicama koje se kod nas jedu od stoljećima?

Vjerovali ili ne, sigurni smo da ćete u sljedećim savjetima naći neke informacije koje do sada niste znali, a rade se o namirnicama koje gotovo svakodnevno imate na stolu od kad znate za sebe.

Crno vino ne treba "prodisati", kako kažu znalci - u tom slučaju okus jest nešto bolji, no od blagotvornih učinaka nema gotovo ništa, jer će organske kiseline i polifenoli ispariti

Češnjak treba nasjeckati i ostaviti da stoji tako barem 15 minuta, jer za razliku od jagoda i vina, on dobiva na nutritivnoj vrijednosti na taj način.

Jagode ne treba rezati jer su razne hranjive tvari koje su u njima osjetljive na izlaganje kisiku poput vitamina C. Jedite ih cijele.

Jogurt kad stoji nakupi tekućinu na vrhu koju većina nas baci - greška, i to velika, jer je prepuna proteina i vitamina B12.

Povrće ne treba kuhati ili pržiti, jer se na taj način uništavaju vrlo vrijedni enzimi. Najbolji način pripreme je kuhanje na pari.

Rajčice - ako želite iskoristiti njihove kemikalije koje se bore protiv raka, treba ih jesti pečene, a i inače je rajčice puno bolje prokuhati i napraviti umak nego ih jesti sirove, što je kod nas uobičajeno.

Sjemenke lana - omiljene kao dodatak svemu, od pahuljica preko kruha do salata, ne smiju se jesti cjelovite jer će u tom slučaju samo proći kroz probavni sustav. Istucajte ih u mužaru ili kratko stavite u blender, njih se mora usitniti!

27.05.2015. 13:23:00
Novi komentar
nužno
nužno