« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
STVARNO?

Najzdravija hrana je ona koju tijelo - samo traži

U slučaju kada jedemo nešto što nam se zapravo ne jede, stvara se osjećaj sitosti, ali ne i zadovoljstva

Što god to bilo, samo da vi želite i zadovoljni ste
Što god to bilo, samo da vi želite i zadovoljni ste (Arhiva)
Više o

hrana

,

najzdravija hrana

,

sitost

,

zadovoljstvo

Zdrava hrana vrišti s polica trgovina i naslovnica novina i portala, no obično među ponuđenim namirnicama ne možemo pronaći one koje su nam najomiljenije.

Tako nije rijetkost da ljudi zatome svoju želju za, primjerice, kolačima i umjesto njih pojedu nešto "zdravo" - no znanstvenici tvrde da je to pogrešno.

Naime, u slučaju kada jedemo nešto što nam se zapravo ne jede, stvara se osjećaj sitosti, ali ne i zadovoljstva. Znanost tvrdi da apsorpcija hranjivih sastojaka hrane uvelike ovisi o uživanju u hrani koju jedete. 

Ukoliko ste na dijeti i hranite se isključivo zdravo (najčešće - bezukusno i jednolično), stručnjaci kažu da se zapravo hranite nezdravije nego što bi to bio slučaj kada biste uživali u hrani koju unosite. Istraživanjem iz 1977. godine, koje su svi previdjeli, došlo se do zaključka koji smo spomenuli. 

Istraživanje je podatke prikupljalo na osnovu dvije grupe ispitanika. Jednu grupu činile su žene sa Tajlanda, a drugu Šveđanke. Obje grupe hranjene su južnoazijskim jelom, omiljenim među Tajlanđankama, a prilično omraženim među švedskim ženama. Žene sa Tajlanda apsorbirale su gotovo pedeset posto više hranljivih sastojaka od Šveđanki, što je rezultiralo boljom ishranom i zdravstvenim koristima od obroka.

Odlučni u namjeri da provjere je li stvarno zadovoljstvo, a ne biološke razlike, utjecalo na nutritivnu promjenu, istraživači su izmjenili izgled istog jela - samljeli su ga u pire. Tajlanđanke su mislile da izgleda odvratno i kad su konzumirale obrok, sastavljen od potpuno jednakih sastojaka kao i prvi put, apsorbirale su sedamdeset posto manje željeza nego prvi put. Jele su isti obrok, ali nisu uživale u njemu.

Naš mozak je moćna mašina. Veliki dio probavnog sustava pod kontrolom je signala iz mozga, pa kad jedete nešto što vam se sviđa, mozak će poslati poruku da počnete probavljati hranu

Zapamtite važnu stvar - vaše je tijelo pametno i nerijetko traži ono što mu nedostaje, pa se prilagodite svome tijelu i jedite hranu koju želite i kada je želite... u normalnim količinama, naravno.

24.08.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno