« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
EHH ...

Najveći mitovi o hrani

Uz hranu se veže čitav niz mitova, a najčešći su oni koji govore o koristima ili štetnosti nekih namirnica - dobar dio njih je stvarno lažan

Batat NIJE bolji od krumpira
Batat NIJE bolji od krumpira (Arhiva)
Više o

hrana

,

crveno meso

,

sol

,

proteini

,

mitovi

,

visokofruktozni sirup

,

batat

Batat je bolji od običnog krumpira - ovaj mit potječe iz SAD-a. Amerikanci jedu velike količine procesuiranog krumpira (npr. u obliku čipsa ili pomfrita) i zbog toga je ovo povrće ni krivo ni dužno došlo na loš glas te se povezuje se s pretilošću i dijabetesom. Nasuprot tome, batat je na glasu kao zdrava zamjena za krumpir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dvije namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike.

Crveno meso uzrokuje rak - japanski znanstvenici proveli su 1986. istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, tvarima koje nastaju kuhanjem mesa. Životinje su nakon nekog vremena oboljele od raka i od tada značajan broj studija povezuje crveno meso s tom bolesti. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu poveznicu između konzumacije crvenog mesa i raka. Ne morate prestati jesti crveno meso, jednostavno pripazite na količinu jer i najzdravija namirnica može postati 'nezdrava' ako je previše jedete.

Fruktozno-kukuruzni sirup deblja više od običnog šećera - ovaj sirup česta je zamjena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama, a uzrokuje stvaranje masnoća u krvi. Sirup i obični šećer zapravo su slični po sastavu, s jednako visokim udjelom fruktoze i jednako su štetni.

Sol uzrokuje visoki tlak i moramo ju izbjegavati - smanjeni unos soli definitivno pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim tlakom ne trebaju se bojati soli. Trebate pripaziti samo da unosite dovoljno kalija u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalija bitan za krvni tlak. Jedite brokulu, banane, špinat, krumpir i grahorice jer te namirnice po porciji sadrže i do 400 grama kalija

Visoki unos proteina je štetan za bubrege - znanstvenici su 1983. godine ustanovili da visoki unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije. Taj izraz označava količinu krvi koju bubrezi filtriraju u jednoj minuti i znanstvenici su smatrali su da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima.

 

 

12.05.2016. 16:24:00
Novi komentar
nužno
nužno