« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE

Najgore vrijeme za ručak je ...

Ručak može sabotirati mršavljenje čak i u situacijam kad ne pojedemo previše kalorija, i to zato što cirkadijarni ritam u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi i pospanosti

Pazite kad jedete
Pazite kad jedete (Arhiva)
Više o

Ručak

,

obroci

,

pravo vrijeme

,

vrijeme za obrok

Ručak je obrok koji ne smijemo preskakati, no ako imate problema s težinom, još je gore pojesti ga - u pogrešno vrijeme.

Naime, španjolska studija provedena na 1200 ispitanika s prekomjernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije poslije 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorijevanje kalorija kroz tijelo.

Pokazalo se da ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina gube manje kilograma kada ručaju iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati.

Što je najzanimljivije, ručak može sabotirati mršavljenje čak i u situacijam kad ne pojedemo previše kalorija, i to zato što cirkadijarni ritam u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi i pospanosti.

Metabolizam je individualan mehanizam, a vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može utjecati na gubitak težine. Cirkadijurni ritam također kontrolira lučenje inzulina u tijelu. Jedete li u vrijeme kada je tijelo manje osjetljivo na inzulin, masnoće će teže prolaziti kroz tijelo i teže ćete smršavjeti. 

Dok vrijeme u koje jedete ručak može utjecati na liniju, znanstvenici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kada su proučavali vrijeme doručka i večere. Razlog tomu može biti i činjenica da je istraživanje provedeno u Španjolskoj u kojoj ljudi skoro polovicu dnevnog unosa kalorija pojedu za ručak. 

Da Španjolci rade dobro, pokazala je jedna prijašnja studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks tjelesne mase (BMI). Prema podacima Svjetske federacije za pretilost, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema s pretilošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj postotak manji, poput Španjolske (21.4 posto), Njemačke (23.9 posto) i Mađarske (31.3 posto)

04.12.2016. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno