Čokolada smiruje kašalj bolje od sirupa
Tamna čokolada puno je učinkovitija za kašalj od meda, čaja i limuna ili raznoraznih sirupa koje obično koristimo, no mora biti s barem 70 posto kakaa
![Tamna čokolada je sjajan lijek Tamna čokolada je sjajan lijek](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/01/medium/tamna_cokolada_dreamstime.jpg)
Kašalj je prilično neugodna i dosadna popratna pojava zime, a recepti naših baka u tim trenucima obično preporučuju čaj s medom i limunom, no ima nešto bitno učinkovitije što će razveseliti svakog sladokusca - tamna čokolada.
Znanstvenici su podijelili u dvije skupine osobe koje boluju od kroničnog kašlja. Jednoj skupini dali su lijek kojem je glavni sastojak kakao, a drugoj sirup protiv kašlja. Rezultati su pokazali da je u ublažavanju kašlja djelotvorniji kakao.
Razlog tome je teobromin kojeg pronalazimo u kakau, a puno je djelotvorniji u ublažavanu kašlja od kodeina, kojeg nalazimo u ostalim lijekovima protiv kašlja. Uz to, kakao je gušćiod sirupa i stvara zaštitni sloj na grlu, kao što to čini med.
Stoga, jedina dobra stvar kod prehlade je ta što možete s razlogom jesti čokoladu. Ali zapamtite, to mora biti čokolada koja sadrži barem 70 posto kakaa.
Novi komentar