« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
PRIPAZITE

Najčešće pogreške koje radimo za doručak

Doručak je vrlo važan obrok, neki kažu i najvažniji u danu, no osim što griješimo kad ga preskačemo, i oni koji redovito doručkuju često to rade pogrešno

Kakav treba biti doručak
Kakav treba biti doručak (Shutterstock)
Više o

doručak

,

savjeti

,

zdrav doručak

,

najbolji doručak

Doručak je previše važan da bi ga se shvatilo olako, ubacilo nešto u usta prije nego što krenemo iz kuće ili putem na posao svratili u pekaru. Zdrav i uravnotežen doručak dat će nam potrebnu energiju za cijelo jutro, razbuditi cijelo tijelo i mozak i omogućiti nam da radni dan prođe bez umora.

Stoga, nemojte izbjegavati proteine, kažu nutricionisti, jer kava i muffin ili croissant nisu doručak - jogurt sa chia sjemenkama ili dva tvrdo kuhana jaja i jabuka jesu.

>> Preskakanje doručka - da ili ne? >>

Na doručak se ne smije previše čekati - ako ga jedemo par sati nakon buđenja, kad nam želudac već počne zavijati, velika je šansa da ćete u sebe utrpati previše kalorija.

Nemojte pretjerivati sa sokovima - iako su voćni sokovi, naročito svježi, odličan izbor za doručak, nije se potrebno napiti soka svako jutro jer to ima loš utjecaj na krvni tlak, a kako soku nedostaje prehrambenih vlakana, on će vas samo kratkotrajno zasititi.

>> Uz obilan doručak ćete još lakše nagomilati kilograme >>

Zaboravite na umjetna sladila, ona između ostalog narušavaju ravnotežu bakterija u želucu, što posljedično izaziva pojačanu potrebu za fruktozom i, u konačnici, višak kilograma. Kavu pijte bez šećera ili umjetnih sladila, uz dodatak cimeta koji će vam pokrenuti metabolizam.

Dobre masnoće potrebne su tijelu za normalno funkcioniranje, no zasićene masne kiseline koje nalazimo u špeku ili maslacu ne trebaju nam u velikim količinama. No, ako odaberete grčki jogurt s nasjeckanim orašastim plodovima, napravit ćete pravu stvar. 

>> Najzdraviji doručak po mišljenju stručnjaka >>

Naravno, nemojte jesti preobilne obroke, koji su najčešće posljedica preskakanja doručka, a neka količine budu dobro odmjerene i jedite veće komade - manji komadi uzrokuju da pojedemo i osamdeset kalorija više za doručak.

Dobar tek

 

 

23.04.2015. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno