« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
POMOĆ PRI DRŽANJU DIJETE

Najbolje i najgore namirnice za vašu liniju

Rezultati 20-godišnjeg istraživanja pokazali su koje namirnice i faktori imaju najjače veze s mršavljenjem i debljanjem

Više o

dijeta

,

zdrava prehrana

,

mršavljenje

,

debljanje

,

nezdrava prehrana

,

vitka linija

Najčešće oružja za borbu protiv viška kilograma su razno razne dijete, no su samo hitna vatrogasna intervencija, privremeno rješenje. Za postizanje konkretnih i trajnih rezultata treba promijeniti cjelokupni stil prehrane i u svakodnevnicu ukomponirati fizičku aktivnost, znači od vas se zahtijeva promjena životnog stila.

Kako drastične promjene ne dolaze preko noći za njih je potrebno puno truda, muke i odricanja, no tranziciju si možete olakšati tako da konzumirate ili izbjegavate namirnice koje ili debljaju ili pomažu kod mršavljenja.

Neka vam vodilja kod izbora hrane bude 20-godišnja studija sveučilišta Harvard koja je pomogla znanstvenicima da katalogiziraju jela i pića koja su najjače povezana kod debljanja i kod gubljenja viška kilograma. Istraživanje životnog stila i promjena tjelesne mase preko 120 tisuća Amerikanaca trajalo je od 1986. do 2006. godine, a između ostaloga, pokazalo je da su ispitanici svake četiri godine dobili u prosjeku 1,5 kilogram.

Da raščlanimo:

Četverogodišnje debljanje najjače je povezano s konzumacijom:

  • Pomfrita i čipsa - U prosjeku se dobivalo 0,77 kilograma. Prženjem se krumpiri natope zasićenim masnoćama i kalorijama.
  • Krumpira - U prosjeku se dobivalo 0,58 kilograma. Krumpiri kao krumpir nije štetan, dapače bogat je vitaminima C i B, nema kolesterola te sadrži škrob. Ono što ga čini štetnim su brojni dodaci poput ulja, kiselog vrhnja, putra ili kečapa.
  • Pića sa dodatkom sladila - U prosjeku se dobivalo 0,45 kilograma. Šećer i umjetna sladila su prava kalorijska bomba.
  • Neprocesuiranog mesa - U prosjeku se dobivalo 0,43 kilograma. Crveno meso bogato je masnoćama, stoga se ne bi trebalo pretjerivati.
  • Procesuiranog mesa - U prosjeku se dobivalo 0,42 kilograma. Kobasice, salame, hrenovke bogate su nitratima i zasićenim masnoćama.

Ostali negativni faktori su konzumacija alkohola, pušenje ( novi nepušači su nabacili oko 2,34 kilograma), te manje od 6 do 8 sati sna.

Četverogodišnje mršavljenje najjače je povezano s konzumacijom:

  • Jogurta - U prosjeku se gubilo 0,37 kilograma. Jogurt je izvrstan izvor kalcija i probiotika koji su nužni za kvalitetnu probavu.
  • Orašasti plodovi - U prosjeku se gubilo 0,26 kilograma. Sjajna kombinacija nezasićenih masnoća i cjelovitih vlakana.
  • Voće - U prosjeku se gubilo 0,22 kilograma. Voće je bogato vodom, esencijalnim antioksidansima i vitaminima.
  • Integralne namirnice - U prosjeku se gubilo 0,17 kilograma. Namirnice od integralnog brašna bogate su vitaminom B i cjelovitim vlaknima.
  • Povrće - U prosjeku se gubilo 0,1 kilogram. Povrće je niske kalorijske vrijednosti, te je bogato esencijalnim mineralima, vitaminima i cjelovitim vlaknima.  

20.04.2012. 19:28:14
Novi komentar
nužno
nužno