« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
JEDNOKRATNO NE DJELUJE

Kronični manjak sna ne može se nadoknaditi dugim spavanjem

Ni deset sati sna u komadu neće neutralizirati posljedice neurednog spavačkog života

Spavati treba redovito
Spavati treba redovito (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

neispavanost

,

zdrav san

Osobe koje su iz određenih razloga kronično neispavane neće poboljšati funkcioniranje samih sebe jednim dugim spavanjem, tvrdi jedna studija. Umor mozga koji nastaje nakon niza brojnih neprospavanih noći ne može se kompenzirati dugim spavanjem, uvjeravaju američki i britanski istraživači u članku objavljenom u časopisu Science Translational Medicine.

O čemu se radi? Ta instant nadoknada sna može prikriti posljedice kronične neispavanosti, objašnjava neurolog Daniel Cohen s bostonskog Medicinskog fakulteta.

"Ljudi mogu imati lažan osjećaj da su se brzo opravili", kaže Cohen dodajući da upravo zbog toga vrlo lako može doći do još bržeg opadanja u funkcioniranju našeg mozga i tijela.

Dr. Cohen kaže da su navedeno izravno odnosi na ljude koji puno rade poput medicinskih djelatnika, vojnog osoblja, hitnih služba te djelatnika u međudržavnom transportu. Shantha Rajaratnam, psiholog iz Melbournea, slaže se s Cohenom: "Rizik je jednostavno prevelik. Potrebno je nanovo strukturirati radni raspored i uzeti u obzir opasnost od kronične neispavanosti."

Istraživači već dugi niz godina znaju da je ostajanje budnima na 24 sata može radikalno omesti kognitivne sposobnosti i mentalno funkcioniranje, točnije nakon toliko neprospavanih sati osoba se osjeća kao da ima 0,1 posto alkohola u krvi. Rezultat je to studije koju je Cohen sa suradnicima proveo nad devet zdravih pojedinaca u dobi od 21 do 34 godine. Svih devet dragovoljaca prošlo je izrađeni program nespavanja koji je trajao tri tjedna. Za to vrijeme oni su živjeli na način da im je bilo dozvoljeno samo 5,6 sati sna dnevno.

Istraživači su otkrili da je većina ispitanika koja inače spava redovito i normalno uspjela nadoknaditi neprespavanost nakon 10 sati spavanja u komadu. Oni s kroničnom neispavanošću i neurednim spavačkim životnim stilom u svakom su satu budnosti, nakon jednokratnog dugog spavanja, sve više pokazivali slabljenje normalnog funkcioniranja.

Nažalost, još nije poznato koliko ciklusa spavanja i budnosti je potrebno da bi se neutralizirale posljedice kroničnog pomanjkanja sna.

12.05.2012. 21:20:00
Novi komentar
nužno
nužno