« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana
HMMM...

Koji ugljikohidrati nisu dobri za vas

Svi ugljikohidrati mogu biti dio zdrave prehrane, no neke biste trebali ograničiti u svojim svakodnevnim prehrambenim navikama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

ugljikohidrati

Prije nego što odlučite koje ćete ugljikohidrate uključiti u svoje obroke, važno je znati da nisu svi jednaki.

Na primjer, vaše će tijelo drugačije reagirati na ugljikohidrate u zaslađenom soku u usporedbi s onima u voću ili mahunarkama. Svi ugljikohidrati mogu biti dio zdrave prehrane, no neke biste trebali ograničiti u svojim svakodnevnim prehrambenim navikama, prenosi Eat This.

Ugljikohidrati za koje se općenito smatra da su najnezdraviji su oblici sa dodanim šećerom. Ne manjka istraživanja koja pokazuju negativne rezultate prehrane s visokim udjelom šećera. Povećani trigliceridi u krvi, visoka razina šećera u krvi i povišeni krvni tlak samo su neke od posljedica prehrane bogate dodanim šećerom.

Bijeli kruh - iako bijeli kruh može biti pahuljasto mekan, ipak mu nedostaje mnogo važnih nutrijenata. U bijelom kruhu teško ćete pronaći vlakna i proteine, a moguće je da sadrži malo dodanog šećera. Iako jedna kriška bijelog kruha često ima manje kalorija od kriške kruha od cjelovitih žitarica, možda ćete pogriješiti s većim brojem kalorija. Opcije cjelovitih žitarica obično imaju veći sadržaj vlakana i proteina i mogu sadržavati više bitnih hranjivih tvari, poput vitamina B.

Jogurti s okusom - obični jogurt može biti izvrstan izvor važnih hranjivih tvari, poput kalcija, proteina i probiotika. Nažalost, mnoge opcije jogurta s okusom također su pune dodanog šećera. Iako to ne poništava pozitivne osobine jogurta, to čini jogurt s okusom manje idealnom opcijom. Umjesto aromatiziranog jogurta, kupite obični jogurt i dodajte vlastitu aromu sa svježim voće.

Kozervirano voće - ne samo da neke opcije mogu sadržavati više od 20 grama šećera u jednoj porciji, već većina opcija ima prilično malo vlakana u usporedbi sa svježim voćem. Ovaj dvostruki udarac čini konzervirano voće nezdravim izvorom ugljikohidrata. Svježe voće je najbolje, ali i smrznuto voće je odlična opcija.

Pekmezi - pekmezi i džemovi mogu biti koncentrirani izvor dodanog šećera. Iako se općenito rade s voćem, neki brendovi u svojim proizvodima koriste više šećera nego pravog voće. S obzirom na to da neke opcije sadrže 50 kalorija po žlici, a sve dolaze iz ugljikohidrata, malo je vjerojatno da ćete biti siti od tih praznih kalorija.

Tortilje od brašna - slično bijelom kruhu, tortilje od brašna često nemaju vlakana i mogu sadržavati dodani šećer. Proizvodi od bijelog brašna čsto su obogaćeni nekim vitaminima i mineralima, ali mogu biti manje zasitni od opcija od cjelovitog pšeničnog brašna. Kada birate tortilje, potražite opcije od cjelovitog zrna pšenice ili birajte tortilje od kukuruza koje se obično rade s malo sastojaka, što ih čini zdravijim izvorom ugljikohidrata.

Slatkiši - slatkiši mogu biti jedan od najgorih izvora ugljikohidrata. Ne samo da bomboni s okusom voća i čokolade sadrže puno dodanog šećera, već ćete u mnogim opcijama pronaći prehrambene boje i bojila, zasićene masnoće i visok sadržaj kalorija. Osim toga, slatkišima nedostaju vlakna, vitamini i minerali, što ih čini lošim izvorom kalorija. Povremeno mala porcija slatkiša je u redu, ali zamijenite svoju dnevnu naviku slatkiša zdravijim opcijama.

05.09.2023. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.09.2023. 17:22
    oprezno
Novi komentar
nužno
nužno