« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana
SAVJETI

Trebamo li piti toplu vodu?

Thirsty Work je izdvojio pet razloga zašto je konzumacija tople vode dobra za vas

Natočite si čašu tople...
Natočite si čašu tople... (Arhiva)
Više o

voda

,

topla voda

,

prednosti

Prednosti vode za zdravlje dobro poznate, što je s koristima konzumacije tople vode? Povećava li ona hidrataciju ili nudi dodatne prednosti? Thirsty Work je izdvojio pet razloga zašto je konzumacija tople vode dobra za vas.

Olakšava probavu - voda je dobra za vaš probavni sustav općenito, budući da pomaže olakšati prolaz hrane kroz tijelo. No, još jedna ključna prednost konzumacije tople vode je da olakšava proces probave. Topla voda pomaže bržem razlaganju hrane od hladne ili sobne temperature vode, tako da možete bolje i brže probaviti hranu, smanjujući rizik od zatvora.

Otklanja začepljenost - jedna od ključnih prednosti konzumacije tople vode za gotovo svakoga je njezina sposobnost da olakša simptome kašlja, prehlade i začepljenih sinusa. Para i povišena temperatura tople vode ubrzavaju kretanje sluzi u nosu i grlu koje može izazivati nelagodu. Također može ublažiti bol u grlu.

Poboljšava cirkulaciju - topla voda je vazodilatator. To znači da topla voda pomaže proširiti krvne žile i poboljšati cirkulaciju, dok hladna voda može uzrokovati njihovo sužavanje. Ovaj poboljšani protok, makar privremeno, može pomoći našim mišićima i vitalnim organima da se opuste, smanjujući stres i potencijalnu bol.

Povećava detoksikaciju - pijenje tople vode posebno je učinkovito u detektiranju i ispiranju toksina iz vašeg tijela. Topla voda aktivira hipotalamus podizanjem tjelesne temperature, što djeluje kao regulator topline. Ovaj proces potiče znojenje, oslobađanje toksina i prirodno čisti naša tijela.

Zaštita zuba - svi koji imaju karijes ili osjetljive zube znaju koliko je bolno piti ledeno hladnu ili čak vodu sobne temperature, što neće učiniti ništa dobro za te zube. Konzumacija tople vode pružit će vam istu razinu hidratacije, ali na mnogo ugodniji način - bezbolno. Osim toga, pružit će olakšanje osjetljivim zubima.

Ipak, pripazite da je voda ipak dovoljno rashlađena da je možete sigurno piti, da ne bude pretopla.

05.09.2023. 09:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.09.2023. 09:43
    volim hladnu nikako toplu
  2. avatar
    armando
    05.09.2023. 09:43
    volim hladnu nikako toplu
  3. avatar
    armando
    05.09.2023. 09:43
    volim hladnu nikako toplu
Novi komentar
nužno
nužno