Kako osigurati zdravlje i dugovječnost
Nova studija MGH pokazuje kako smanjenje količine šećera u gotovoj pakiranoj hrani može voditi do boljeg zdravlja.
Zdrav život i dugovječnost su vjerojatno svima nama najvažnije stvari koje možemo imati, makar ćemo na početku misliti o novcima, moći i sličnim stvarima... no, kad malo razmislimo, ipak su te dvije stvari zapravo najvažnije.
E sad, kako bi bilo dobro kad ne bismo jeli toliko - šećera? Ako se smanji samo 20 posto šećera u pakiranim proizvodima, to može prevenirati 2.48 milijuna kardiovaskularnih bolesti te 490 000 smrtnih ishoda te 750 000 dijagnoza dijabetesa samo u Americi kroz životni vijek odrasle populacije.
Tim je znanstvenika kreirao model kako bi simulirali kvalitetu života, utjecaj ekonomije te smanjenje šećera, predloženo od strane Nacionalne inicijative za smanjenje šećera i soli.
>> Gdje se sve skriva šećer u hrani? >>
No, kako bi se s tim započelo, potrebno je naravno puno posla i dozvola kako bi se pratili proizvođači i njihov napredak. Znanstvenici se nadaju da će njihov model stvoriti konsenzus potreban za reformu.
„Nadamo se da će ova studija pomoći da se pogura ta transformacija inicijative u nekoliko narednih godina. Redukcija količine šećera u komercijalno pripremljenoj hrani i napicima će imati veliki utjecaj na zdravlje od ostalih inicijativa, poput one da se označi koliko šećera ima na vidljivom mjestu ili da se slatka pića zabrane u školama. Ono što znamo je da će prevelik unos šećera utjecati na povećanje tjelesne mase, pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Šećer je jedan od najprisutnijih aditiva u hrani i trebalo bi ga se smanjiti do normalnih razina", izjavio je Dariush Mozaffarian, koautor studije i dekan na školi za nutricionizam Tufs.
>> Namirnice koje kriju gomile šećera >>
"Naši zaključci predlažu da je vrijeme da se ovaj plan ostvari, što će sasvim sigurno donijeti puno dobrobiti za zdravlje populacije", zaključuje.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar