« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako održati mozak u formi

Klinički neuropsihijatar Daniel Amen objasnio je za Mindbody Green što sve možemo učiniti za zdravlje mozga

Što treba napraviti?
Što treba napraviti? (Arhiva)
Više o

mozak

,

zdravlje mozga

Male životne navike mogu značajno utjecati na zdravlje mozga. Svakodnevno donosimo odluke vezane za naše zdravlje i trebamo se upitati: "Je li ovo dobro ili loše  za moj mozak?".

Ovo jednostavno pitanje može vam pomoći da odlučite odabrati pravi način djelovanja koji će poboljšati fokusiranost, pamćenje i donošenje odluka. 

Klinički neuropsihijatar Daniel Amen objasnio je za Mindbody Green što sve možemo učiniti za zdravlje mozga. 

Hidratizirajte se - s obzirom da se u mozgu nalazi oko 80% vode, prvo pravilo zdravlja mozga je piti odgovarajuću količinu tekućine koja će vam hidratizirati mozak. Čak i lagana dehidracija može povećati hormone stresa, što s vremenom može oštetiti mozak. Također vrlo je važno izbjegavati napitke pune šećera, alkohol i kofein. Zeleni čaj je dobar za funkcioniranje mozga jer pojačava mentalnu opuštenost i budnost. 

Jedite doručak pun proteina i ručak bez ugljikohidrata - proteini, složeni ugljikohidrati i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput tune, lososa, oraha i maslinovog ulja, bitni su za rad mozga. Nažalost, moderna prehrana ispunjena je jednostavnim šećerima i ugljikohidratima, zbog čega se mnogi osjećaju rastrojeno i tromo. Započinjenje dana s zdravim doručkom uključuje proteine kao što su jaja, krto meso i mliječni proizvodi. Kada se radi o ručku, činjenica je da se većina ljudi bori s količinom energije i mentalnom jasnoćom.

Proaktivno se zaštitite - zaštita mozga od ozljeda, zagađenja i stresa prvi je korak za poboljšanje moždanih funkcija. Mozak je mekan, a lubanja stvarno tvrda. Nekoliko područja mozga posebno je osjetljivo na traume, osobito dijelove koji uključuju memoriju, učenje i stabilnost raspoloženja. Zato je važno zaštititi mozak od ozljeda.

07.01.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno