objavljeno 07.01.2020. 18:01:00
SAVJETI

Kako održati mozak u formi

Klinički neuropsihijatar Daniel Amen objasnio je za Mindbody Green što sve možemo učiniti za zdravlje mozga

Što treba napraviti?
Što treba napraviti? (Arhiva)

Male životne navike mogu značajno utjecati na zdravlje mozga. Svakodnevno donosimo odluke vezane za naše zdravlje i trebamo se upitati: "Je li ovo dobro ili loše  za moj mozak?".

Ovo jednostavno pitanje može vam pomoći da odlučite odabrati pravi način djelovanja koji će poboljšati fokusiranost, pamćenje i donošenje odluka. 

Klinički neuropsihijatar Daniel Amen objasnio je za Mindbody Green što sve možemo učiniti za zdravlje mozga. 

Hidratizirajte se - s obzirom da se u mozgu nalazi oko 80% vode, prvo pravilo zdravlja mozga je piti odgovarajuću količinu tekućine koja će vam hidratizirati mozak. Čak i lagana dehidracija može povećati hormone stresa, što s vremenom može oštetiti mozak. Također vrlo je važno izbjegavati napitke pune šećera, alkohol i kofein. Zeleni čaj je dobar za funkcioniranje mozga jer pojačava mentalnu opuštenost i budnost. 

Jedite doručak pun proteina i ručak bez ugljikohidrata - proteini, složeni ugljikohidrati i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput tune, lososa, oraha i maslinovog ulja, bitni su za rad mozga. Nažalost, moderna prehrana ispunjena je jednostavnim šećerima i ugljikohidratima, zbog čega se mnogi osjećaju rastrojeno i tromo. Započinjenje dana s zdravim doručkom uključuje proteine kao što su jaja, krto meso i mliječni proizvodi. Kada se radi o ručku, činjenica je da se većina ljudi bori s količinom energije i mentalnom jasnoćom.

Proaktivno se zaštitite - zaštita mozga od ozljeda, zagađenja i stresa prvi je korak za poboljšanje moždanih funkcija. Mozak je mekan, a lubanja stvarno tvrda. Nekoliko područja mozga posebno je osjetljivo na traume, osobito dijelove koji uključuju memoriju, učenje i stabilnost raspoloženja. Zato je važno zaštititi mozak od ozljeda.

07.01.2020. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-odrzati-mozak-u-formi/122984/