« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci
SAVJETI

Kako možete lakše zaspati?

Više je načina na koje si osoba može pomoći da lakše zaspi te da ujedno ima bolji san i to bez tableta ili spreja za spavanje

Može se zaspati, vjerujte!
Može se zaspati, vjerujte! (Arhiva)
Više o

spavanje

,

dobar san

,

kako zaspati

Ljudi koji često pate od nesanice tada znaju poseći za medicinskim rješenjem u obliku lijekova za spavanje. No, ako želite to izbjeći, donosimo nekoliko savjeta kako lakše zaspati i to na prirodan način.

Biljni pripravci - bilo bi dobro da na polici s čajevima imate čaj od lavande i kamilice. Oni pomažu kod problema sa spavanjem. Osim čaja od lavande možete u sobi osigurati i određene mirise od te biljke. Uz čajeve, bilo bi dobro da u hladnjaku imate i neki prirodni sok od višnje. To voće sadrži melatonin koji se već dugi niz godina koristi kao prirodno sredstvo koje pospješuje san.

Brojite ovce - ne morate doslovno brojati ovce koje preskaču ogradu, ali ako vam um ne miruje kada spustite glavu na jastuk, tada ga probajte fokusirati na jednu radnju koja je ponavljajuća. Nekima je to brojanje životinja, nekima je to molitva, nekima je to doslovno brojanje do 100, a nekima je ponavljanje najdraže pjesme. Pronađite što vam odgovara i samo ponavljajte.

Joga poza - određene poze iz joge mogu poslužiti za mnoge stvari, od uklanjanja glavobolje, mučnine u želucu pa do boljeg sna. Tako pozom u kojoj legnete na leđa blizu zida ili ormara te podignete noge tako da ih cijelom dužinom, od stopala do stražnjice, prislonite na zid, možete lakše zaspati. Ta se poza naziva Viparita Karani, a ključno je da u toj pozi ostanete barem pet minuta, a ako možete prakticirajte ju do maksimalno 20 minuta. Noge vam ne moraju biti napete, dovoljno da ih naslonite na zid i opustite. Tijekom te poze pokušajte zatvoriti oči i duboko i smireno disati. Poželjno je da to napravite neposredno prije odlaska na spavanje.

Nema ekrana prije spavanja - ako u krevet odlazite s mobitelom ili ako u spavaćoj sobi imate televizor, to bi mogao biti jedan od uzroka vašeg problema sa spavanjem. Studija iz 2021. je pokazala da izloženost bilo kojoj vrsti ekrana, od mobitela, televizora, tableta ili laptopa, 30 minuta prije odlaska na spavanje negativno utječe na mozak. Stoga, ako je vaša praksa da ste na mobitelu prije odlaska na počinak, pokušajte se odreći tog užitka na mjesec dana pa ćete moći i sami zaključiti je li vaš problem sa spavanjem povezan s time.

Zamračite prostoriju, eliminirajte sve zvukove - nerijetko nam u spavaću sobu dopire svjetlo s ulice ili u njoj imamo uređaje koji proizvode malu, ali dovoljnu količinu svjetlosti koja nam onemogućuje dobar san. Stoga spustite rolete ili navucite zastore, a sve uređaje koji vam svijetle ili isključite ili prekrijte s nečime kako biste blokirali svjetlost. Uz to, pokušajte eliminirati zvukove koliko možete. Ako živite uz bučnu cestu, pokušajte imati zatvorene prozore tijekom cijele noći. Smanjite zvuk na mobitelu i zatvorite vrata sobe kako ne biste čuli hladnjak ili zidni sat kako rade.

Evo, isprobajte ove ideje, jedna će sigurno raditi...

02.07.2023. 19:55:00
Novi komentar
nužno
nužno