« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
MLJAC

Kako kombinirati hranu za više energije

Ako vam nedostaje energije, neke kombinacije hrane bit će neusporedivo moćnije, a istovremeno slične onome što inače jedete

Kreativna kuhinja je prava stvar za vas
Kreativna kuhinja je prava stvar za vas (Arhiva)
Više o

hrana

,

energija

,

povrće

,

avokado

Hrana će vas zasititi ili ostaviti gladnim, dići ili spustiti, proljepšati ili poružnjeti - sve zavisi od toga kako kombinirate namirnice u obrok. Ako vam nedostaje energije, neke kombinacije hrane bit će neusporedivo moćnije, a istovremeno slične onome što inače jedete.

Primjerice, trend je povrće koje nalikuje tjestenini. Iako sama tjestenina ne deblja, kako su pokazala recentna istraživanja, većina je ipak napravljena od bijelog brašna i brzo diže energiju, no jednako tako naglo je i spušta.

Kako biste to spriječili, priklonite se trendu - nabavite neki od jeftinih alata koje će od povrće napraviti rezance i kombinirajte ih s omiljenim umacima. Omiljeno povrće za ovako nešto - mrkva, repa ili tikvice. Umaci - smislite ih sami.

Zdrave masti sljedeće su na listi, a kako su znanstvenici dokazali da je vrlo važno kakve masnoće unosite, odaberite samo najbolje - avokado, maslinovo ulje, losos, orašaste plodove i sjemenke.

Avokado je novi hit, namirnica puna mononezasićenih masti koje su dobre za nas, a može se pripremati na mali milijun načina, od raznih namaza pa sve do - roštilja. O sastojcima mediteranske kuhinje da ne govorimo.

Tu su i drevne žitarice izvučene iz zaborava - kvinoja, pir, proso, krupnik ... sve je to prepuno vlakana, vitamina (naročito B kompleksa) i ostalih hranjivih tvari. Okusi nisu egzotični, pa ih treba koristiti što češće umjesto rafinirane riže.

Sve u svemu, samo malo mašte ... i jest ćete puno, puno zdravije.

05.07.2016. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno