objavljeno 05.07.2016. 18:01:00
MLJAC

Kako kombinirati hranu za više energije

Ako vam nedostaje energije, neke kombinacije hrane bit će neusporedivo moćnije, a istovremeno slične onome što inače jedete

Kreativna kuhinja je prava stvar za vas
Kreativna kuhinja je prava stvar za vas (Arhiva)

Hrana će vas zasititi ili ostaviti gladnim, dići ili spustiti, proljepšati ili poružnjeti - sve zavisi od toga kako kombinirate namirnice u obrok. Ako vam nedostaje energije, neke kombinacije hrane bit će neusporedivo moćnije, a istovremeno slične onome što inače jedete.

Primjerice, trend je povrće koje nalikuje tjestenini. Iako sama tjestenina ne deblja, kako su pokazala recentna istraživanja, većina je ipak napravljena od bijelog brašna i brzo diže energiju, no jednako tako naglo je i spušta.

Kako biste to spriječili, priklonite se trendu - nabavite neki od jeftinih alata koje će od povrće napraviti rezance i kombinirajte ih s omiljenim umacima. Omiljeno povrće za ovako nešto - mrkva, repa ili tikvice. Umaci - smislite ih sami.

Zdrave masti sljedeće su na listi, a kako su znanstvenici dokazali da je vrlo važno kakve masnoće unosite, odaberite samo najbolje - avokado, maslinovo ulje, losos, orašaste plodove i sjemenke.

Avokado je novi hit, namirnica puna mononezasićenih masti koje su dobre za nas, a može se pripremati na mali milijun načina, od raznih namaza pa sve do - roštilja. O sastojcima mediteranske kuhinje da ne govorimo.

Tu su i drevne žitarice izvučene iz zaborava - kvinoja, pir, proso, krupnik ... sve je to prepuno vlakana, vitamina (naročito B kompleksa) i ostalih hranjivih tvari. Okusi nisu egzotični, pa ih treba koristiti što češće umjesto rafinirane riže.

Sve u svemu, samo malo mašte ... i jest ćete puno, puno zdravije.

05.07.2016. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/kako-kombinirati-hranu-za-vise-energije/98953/