« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
TIHI UBOJICA

Kako jesti manje šećera

Izbjegavanje prekomjerne količine šećera u prehrani mnogo je teže nego što mnogi misle, budući da ga sadrže brojne namirnice za koje to ne bismo pomislili

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

pravilna prehrana

,

mršavljenje

,

šećer

,

vitka linija

Nedavna su istraživanja pokazala kako prosječni Britanac konzumira 46 kilograma šećera godišnje, dok prosječni Amerikanac u istom razdoblju pojede nevjerojatnih 59 kilograma. Iako ne postoje slični podaci za našu zemlju, sasvim je sigurno da taj broj i kod nas raste iz godine u godinu, kako prihvaćamo sve lošije prehrambene navike.

Šećer je glavni prehrambeni krivac za razvoj brojnih bolesti i oboljenja, poput debljine, srčanih problema, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i nekih oblika tumora. Ipak, izbjegavanje šećera u prehrani nije toliko jednostavno kako mnogi misle, budući da cijeli niz namirnica sadrži visoki udio šećera, čak i one za koje bismo  na prvu to teško pomislili.

Američko liječničko društvo preporuča ograničavanje unosa šećera u organizam na šest čajnih žličica dnevno za žene i devet za muškarce. Djeca mlađa od osam godina ne bi smjela unositi više od tri čajne žličice.

Na prvi pogled šest žličica i ne zvuči tako malo, ali pogledajte sljedeći popis hrane koji sadrži tu količinu šećera (oko 24 grama) i vidjet ćete kako je lako premašiti taj iznos:

¾ limenke Coca Cole

Pola vrećice (oko 80 grama) voćnih bombona

60 mililitara (2 kuglice) sladoleda

170 grama (jedno pakiranje) voćnog jogurta

6 velikih žlica kečapa

Dodate li jednu čajnu žličicu šećera u svoju jutarnju kavu i pojedete blago zašećerene zobene pahuljice za večeru, već ste dosegli maksimalnu preporučenu količinu u danu.

Zbog svega ovoga nije nimalo čudno da prosječna osoba pojede i do šest puta više šećera dnevno negoli je zdrava količina. Upravo je zbog toga vrlo važno da prepoznate hranu koja u sebi sadrži visoku količinu šećera, a da to ponekad nije razvidno na prvi pogled. Sljedeći put kad budete čitali etiketu nekog proizvoda, dobro pripazite da ne sadrži neki od ovih sastojaka:

Kukuruzni sirup

Dekstroza

Fruktoza

Koncentrat voćnog soka

Glukoza

Med

Invertni šećer

Laktoza

Maltoza

Melasa

Sukroza

Prije negoli krenete u potpuno izbacivanje proizvoda s ovim sastojcima iz kuće, počnite s ovih nekoliko jednostavnih koraka. Prestanite kupovati industrijske slatkiše i žvakaće gume, izbjegavajte slatka gazirana i negazirana pića, sami miješajte svoje zobene pahuljice sa suhim voćem kod kuće te jedite kolače, kekse i torte samo u specijalnim prigodama. Isto tako, jedite što je više moguće sezonskog voća i povrća, mlijeko s niskim udjelom masti te žitarice iz punog zrna.

03.04.2012. 16:56:00
Novi komentar
nužno
nužno