« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
EH, DA...

Kako izbjeći inzulinsku rezistenciju?

Ovo su tri napitka koja mogu povećati šećer u krvi, dovesti do inzulinske rezistencije i uzrokovati debljanje

Samo domaći, ništa iz dućana...
Samo domaći, ništa iz dućana... (Arhiva)
Više o

debljanje

,

napitci

,

inzulinska rezistencija

Kao što jako dobro znamo, pića imaju značajnu ulogu u našoj svakodnevnoj prehrani, od vode i čaja do slatkih pića i alkohola. Iako su neka od njih korisna, druga mogu negativno utjecati na naše zdravlje, osobito ako se konzumiraju u prekomjernim količinama.

Ta visokokalorična i slatka pića puna su dodanih šećera koji mogu povećati razinu šećera u krvi. Redovita konzumacija takvih napitaka može dovesti do inzulinske rezistencije i, naravno, do debljanja.

Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati te osobna trenerica i stručnjakinja za prehranu Shana Abraham otkrile su tri napitka koja mogu povećati šećer u krvi, dovesti do inzulinske rezistencije i uzrokovati debljanje.

Gazirana pića - ne bi nas trebalo iznenaditi da su gazirani sokovi štetni za zdravlje. "Gazirana pića sadrže velike količine dodanih šećera i ugljikohidrata koji uzrokuju trenutni porast glukoze u krvi i mogu rezultirati brzim debljanjem ako se prečesto konzumiraju", rekla je Nanavati za SheFinds. Preporučuje gaziranu vodu s kriškama svježeg voća koja nudi osvježavajuću, gaziranu alternativu bez dodanih šećera.

Kupljeni smoothieji - mnogi komercijalno dostupni smoothieji iz kafića i trgovina mogu sadržavati visoke razine šećera, sirupa ili zaslađenih voćnih sokova, što smanjuje njihovu nutritivnu vrijednost. Iako smoothieji mogu ponuditi brz i ukusan način konzumiranja voća i povrća, ključno je voditi računa o njihovim sastojcima. "Mnogi komercijalni smoothieji prepuni su dodanih šećera, a tekuće kalorije možda neće biti zadovoljavajuće kao čvrste. Pripremanje domaćih smoothieja s cijelim voćem i povrćem osigurava hranjivu i niskokalorijsku opciju", zaključila je Abraham.

Voćni sok - "Voćni sokovi imaju iznenađujuće visoke količine fruktoze (voćnog šećera) koja može povećati razinu inzulina i brzo se apsorbira u krvotok. Nadalje, sokovi koji se kupuju u trgovinama često sadrže i dodane šećere te druge sastojke koji ih čine još manje zdravima", ističe Nanavati. Voćni sokovi često su reklamirani tako da izgledaju zdravije od ostalih komercijalnih pića. No, sadrže mnoge skrivene sastojke koji uzrokuju probleme na razne načine ako se ne konzumiraju umjereno. Dakle, pametnije je napraviti vlastite voćne sokove kod kuće kako bismo izbjegli dodatne kalorije i sastojke koje sadrže sokovi iz trgovine.

Prema tome, odaberi - vodu ;)

14.08.2024. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno