« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako biti vitak i sit u isto vrijeme

Jasno nam je da naslov zvuči kao znanstvena fantastika, pogotovo za one sklonije debljanju, no ovih par trikova garantirano radi

Dobra linija ne znači stalno gladovanje
Dobra linija ne znači stalno gladovanje (Shutterstock)
Više o

hrana

,

pretilost

,

mršavljenje

,

vitkost

,

sitost

Vitko tijelo san je gotovo svake žene, a i dobrog dijela muškaraca, no u zadnje vrijeme to se obično povezuje s dijetama i gladi, pa mnogi odustaju pri samoj pomisli na to. No, glad se može prevariti jednostavnim trikovima.

Naime, prvo i osnovno pitanje jest - znate li kada ste siti? Zapravo ne, zato što svi jedemo u žurbi ili buljeći u ekrane i ne obraćamo pažnju na signale koje nam šalje naše tijelo. Naime, kad se zasitimo, naš mozak to mora shvatiti na temelju signala koje dobija iz tijela, a neće ih dobiti na vrijeme ako na brzaka strpamo u sebe gomilu hrane.

Znači, jedite polako i pritom ne radite ništa drugo, pa ćete dati mozgu dovoljno vremena da obradi informacije. Neka obrok traje dvadesetak minuta, obično ćete već i prije toga shvatiti da niste više gladni.

Signale prema mozgu možete ubrzati ljutom hranom, primjerice ljutim papričicama koje će uz to bolje izgarati kalorije i masti - kapsaicin će se pobrinuti za to. 

Izbacite umjetna sladila iz svoje prehrane, jer ona zavaravaju mozak i šalju informacije da ste još gladni, tako da, osim što nisu pretjerano zdrava, imaju i loš utjecaj na vašu liniju. Štoviše, oni koji koriste običan šećer mršaviji su od onih koji koriste umjetna sladila.

Jabuka prije ručka omogućit će vam da pojedete barem 15 posto manje kalorija, a da pritom ne osjećate glad. Jabuke imaju četiri do pet grama vlakana, što je petina dnevnih potreba žena, stoga, prvo jabuka, a onda ručak. I to polako, naravno.

Još jedan trik - glad će lakše i bolje utažiti nezasićene masti od zasićenih- Ukratko, jedan avokado bolje će vas zasititi od sočnog odreska.

Za kraj, uzimajte dovoljno vitamina D, jer manjak tog vitamina uzrokuje teže prepoznavanje sitosti. Niska razina vitamina D ima negativan utjecaj na hormon leptin koji nam govori da smo siti. Vitamina D ima u plavoj ribi, škampima, žumanjku, siru i mliječnim proizvodima i goveđim jetrima, pa vi odaberite što vam je od toga najdraže.

05.05.2014. 16:24:00
Novi komentar
nužno
nužno