« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ČINJENICA

Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije

Joga podiže GABA razine u mozgu koje su povezane s depresijom i ostalim sličnim poremećajima, dokazali su znanstvenici

Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije
Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije (Shutterstock)
Više o

joga

,

yoga

,

depresija

,

raspoloženje

Joga bolje od ostalih vrsta tjelovježbi pozitivno utječe na raspoloženje. Pokazalo je to istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Bostonu objavljeno u ''Journal of Alternative and Complementary Medicine''.

Znanstvenici su uspoređivali GABA razine (gama-aminobutirična kiselina) u mozgu. Niske GABA razine povezane su s depresijom i drugim sličnim poremećajima. Pratili su dvije grupe zdravih osoba tijekom 12 tjedana. Jedna je grupa prakticirala jogu tri puta tjedno po sat vremena, a druga grupa je za to vrijeme hodala.

>> Čak i malo vježbanja čini čuda za zdravlje vašeg srca

Prije početka eksperimenta sudionicima je skeniran mozak, a nekoliko puta tijekom tih 12 tjedana sudionici su morali ocijeniti svoje psihološko stanje. Nakon 12 tjedana vježbanja znanstvenici su usporedili GABA razine u obje grupe.

Sudionici koji su prakticirali jogu naveli su znatno poboljšanje raspoloženja i psihičkog stanja općenito, za razliku od grupe koja je hodala. Osim toga, i GABA razine su kod sudionika koji su se bavili jogom porasle.

Kako kaže voditelj istraživanja dr. Chris Streeter, ova je studija dokaz da bi se povezanost između joge i raspoloženja trebala bolje proučiti, a joga bi mogla biti i nova terapija za neke psihičke poremećaje.

22.08.2010. 00:31:00
Novi komentar
nužno
nužno