objavljeno 22.08.2010. 00:31:00
ČINJENICA

Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije

Joga podiže GABA razine u mozgu koje su povezane s depresijom i ostalim sličnim poremećajima, dokazali su znanstvenici

Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije
Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije (Shutterstock)

Joga bolje od ostalih vrsta tjelovježbi pozitivno utječe na raspoloženje. Pokazalo je to istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Bostonu objavljeno u ''Journal of Alternative and Complementary Medicine''.

Znanstvenici su uspoređivali GABA razine (gama-aminobutirična kiselina) u mozgu. Niske GABA razine povezane su s depresijom i drugim sličnim poremećajima. Pratili su dvije grupe zdravih osoba tijekom 12 tjedana. Jedna je grupa prakticirala jogu tri puta tjedno po sat vremena, a druga grupa je za to vrijeme hodala.

>> Čak i malo vježbanja čini čuda za zdravlje vašeg srca

Prije početka eksperimenta sudionicima je skeniran mozak, a nekoliko puta tijekom tih 12 tjedana sudionici su morali ocijeniti svoje psihološko stanje. Nakon 12 tjedana vježbanja znanstvenici su usporedili GABA razine u obje grupe.

Sudionici koji su prakticirali jogu naveli su znatno poboljšanje raspoloženja i psihičkog stanja općenito, za razliku od grupe koja je hodala. Osim toga, i GABA razine su kod sudionika koji su se bavili jogom porasle.

Kako kaže voditelj istraživanja dr. Chris Streeter, ova je studija dokaz da bi se povezanost između joge i raspoloženja trebala bolje proučiti, a joga bi mogla biti i nova terapija za neke psihičke poremećaje.

22.08.2010. 00:31:00
http://m.metro-portal.hr/joga-je-najbolja-vrsta-vjezbe-protiv-depresije/46561/