« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana
SAVJETI

Jeste li za čaj? Bilo bi pametno...

Šalica ovog čaja dnevno pomaže u mršavljenju, a doprinosi i zdravlju mozga, tako da stvarno ne znamo zašto ga već ne pijete...

Čajić za dobro jutro ;)
Čajić za dobro jutro ;) (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

zeleni čaj

,

čaj

,

katehini

,

kognitivne sposobnosti

Ispijanje zelenog čaja može značajno poboljšati rad mozga i promicati kognitivno zdravlje. Nizom kontroliranih eksperimenata istraživači su otkrili da ključni spojevi prisutni u zelenom čaju, poput katehina i kofeina, imaju pozitivan učinak na kognitivnu izvedbu.

Ovi spojevi pomažu poboljšati povezanost mozga i povećati aktivnost u područjima povezanim s radnom memorijom i pažnjom, piše National Library of Medicine.

Studija je otkrila da redovita konzumacija zelenog čaja može pružiti zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Antioksidansi prisutni u zelenom čaju pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala u mozgu, za koje se zna da doprinose ovim stanjima.

Osim svojih kognitivnih prednosti, zeleni čaj dugo je bio hvaljen zbog sposobnosti da pomogne u mršavljenju, navodi Sanctuary Life. Novo istraživanje dodatno je potvrdilo ove tvrdnje jer je pokazalo da kombinacija katehina i kofeina može potaknuti metabolizam i poboljšati oksidaciju masti. Uključivanjem zelenog čaja u uravnoteženu prehranu, pojedinci mogu učinkovitije postići svoje ciljeve mršavljenja.

Iako zeleni čaj nudi nevjerojatne prednosti, ne treba ga smatrati čudotvornim lijekom. Umjesto toga, treba ga promatrati kao komplementarni dodatak zdravom načinu života. Kao i kod svakog pića, umjerenost je ključna, a pojedinci bi se trebali posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom kako bi odredili odgovarajuću količinu na temelju osobnih okolnosti.

Sve skupa, nova studija pruža uvjerljive dokaze da zeleni čaj može uvelike pomoći kognitivnom zdravlju, kontroli tjelesne težine i potencijalno nudi zaštitu od neurodegenerativnih bolesti. 

Dakle, napravite si čaj i uživajte!

17.12.2023. 09:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.12.2023. 09:16
    uvijek za caj
Novi komentar
nužno
nužno