« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 23 dana
SAVJETI

Što prestati jesti da bi doživjeli stotu?

Konzumaciju ultraprerađene hrane trebamo svesti na minimum ako želimo živjeti dug i zdrav život

Treba jesti zdravo
Treba jesti zdravo (Arhiva)
Više o

hrana

,

dug život

,

loša hrana

Da ste se ponekad zaustavli na neke vijsti o dugovječnosti, vjerojatno znate da je pokazano kako redovita konzumacija određene hrane produžuje život. To je jedan od razloga zašto toliko liječnika podržava mediteransku prehranu. Vrijedi i obrnuto: znanstveno je dokazano da određene namirnice skraćuju životni vijek.

Dijetetičarka i stručnjakinja za dugovječnost Jennifer Scheinman kaže da konzumaciju ultraprerađene hrane trebamo svesti na minimum ako želimo živjeti dug i zdrav život.

"Ultraprerađenu i junk hranu treba ograničiti, posebno visoko rafinirane žitarice i one s dodanim šećerom. Ova hrana ima malu ili nikakvu hranjivu vrijednost, ali je ukusna, zbog čega joj je teško odoljeti", rekla je.

Primjeri takve hrane su čips, slatkiši, bomboni i gazirana pića.

"Ultraprerađena hrana sadrži aditive, umjetne arome, bojila, zaslađivače i konzervanse. Postoje dokazi da je konzumacija četiri porcije ultraprerađene hrane dnevno povezana sa 62% povećanim rizikom od smrtnosti svih uzroka", dodala je dijetetičarka Kerri Hawkins.

Hawkins dodaje da je ultraprerađena hrana obično bogata natrijem i zasićenim masnoćama, dok donosi malu hranjivu vrijednost na stol.

"Ovoj hrani nedostaje hranjivih tvari, pridonosi upali, povišenoj razini šećera u krvi i može dovesti do debljanja", napominje dijetetičarka Ella Davar.

Osim ultraprerađene hrane, važno je kloniti se alkohola koji se povezuje s povećanim rizikom od mnogih vrsta raka. Osim toga, bilo je više dokaza koji ukazuju na povezanost alkohola s visokim stopama moždanih udara, aneurizmi i srčanih udara.

 

16.12.2023. 14:50:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.12.2023. 16:18
    oho da bar znamo haha
Novi komentar
nužno
nužno