« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana
MA DA?

Čokolada i zdravlje - ima tu problema

Ako je vaša omiljena vrsta čokolade mliječna čokolada ili neka druga vrsta punjeno..g čokoladnog slatkiša, nažalost, nemate sreće...

Ako već jedete... neka bude tamna!
Ako već jedete... neka bude tamna! (Arhiva)
Više o

čokolada

,

tamnna čokolada

Kao što svi dobro znamo, čokolada može biti korisna za zdravlje... možda. Naime, istraživači su proveli brojna istraživanja o mogućim dobrobitima konzumiranja čokolade, ali ne čini se da su blizu odluke treba li čokoladu klasificirati kao zdravu hranu.

Nekoliko istraživanja usredotočilo se na skupinu kemijskih spojeva poznatih kao flavonoidi. Ti se spojevi nalaze u brojnim biljkama i hrani biljnog podrijetla, poput čaja i vina, koju mnogi od nas jedu svaki dan, a već je poznato da ima antioksidativna svojstva.

Kakao sadrži brojne flavonoide, no najveći fokus je upravo na katehinima i flavanolima. Ove kemikalije zaslužne su za sve, od smanjenja rizika od razvoja bolesti poput dijabetesa, srčanog i moždanog udara te raka do poboljšanja funkcije mozga.

Tamna čokolada je uvijek bolji izbor

Ako je vaša omiljena vrsta čokolade mliječna čokolada ili neka druga vrsta punjenog čokoladnog slatkiša, nažalost, nemate sreće, piše HowStuffWorks. Najveće koncentracije flavonoida nalaze se u čokoladi s najvećim udjelom kakaovca - krutog dijela zrna kakaovca koji čokoladi daje karakterističnu boju i okus. To se odnosi na vrlo tamnu čokoladu ili nezaslađen kakao u prahu.

Ako želite veću korist od čokolade, možda neće biti dovoljno jesti samo vrlo tamnu čokoladu. Količina flavanola može varirati ovisno o zrnu kakaovca, a visoke temperature koje neki proizvođači čokolade koriste tijekom obrade mogu ukloniti neke ili sve flavanole.

Nije uobičajena praksa navoditi količinu flavanola na omotu, ali proizvođači čokolade sve više odlučuju drugačije obrađivati čokoladu kako bi sačuvali flavanole. Neki prodaju i pločice od sirovog kakaovca.

Što kažu istraživanja?

Istraživanje zdravstvenih dobrobiti čokolade donosi i dobre vijesti. Većina studija usredotočuje se na potencijal čokolade u borbi protiv bolesti koje mnogi liječnici nazivaju "velikom četvorkom": dijabetesa, raka, moždanog udara i bolesti srca.

Istraživač s Harvarda Norman Hollenberg i njegovi kolege objavili su 2007. godine studiju o skupini domorodačkog naroda koji živi u Panami pod nazivom Kuna. Hollenberg je proučavao Kune više od desetljeća jer se činilo da nikada nisu razvili visoki krvni tlak.

17.12.2023. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno