« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana
STVARNO?

Što se događa kad preskočite doručak?

Kada ste odrastali, roditelji su vam vjerojatno govorili kako je doručak "najvažniji obrok u danu"

Jedite ujutro!
Jedite ujutro! (Arhiva)
Više o

doručak

,

najvažniji obrok

Sigurno i vas gnjave s doručkom, priznajte - stalno vas muče i govore da je doručak najvažniji obrok u danu. E pa, studije pokazuju da je zdrav doručak povezan s većim unosom hranjivih tvari tijekom dana i boljom kvalitetom prehrane. Važno je razumjeti posljedice koje preskakanje doručka može ostaviti na vašem tijelu.

Pa evo par stvari koje treba znati o tome...

Može doći do rasta razine kortizola - hormon stresa kortizol ne reagira samo na emocionalni stres; također reagira na fiziološki stres izazvan preskakanjem obroka. Prema sustavnom pregledu časopisa Nutrients iz 2021., preskakanje doručka može povećati jutarnju razinu kortizola, što može dovesti do povećanog apetita i loše kvalitete sna.

Može doći do smanjenja razine energije - doručak donosi energiju koja je vašem tijelu potrebna da pokrene metaboličke procese. Kada preskočite doručak, razina šećera u krvi može pasti, ostavljajući vas umornima i razdražljivima. Prema studiji iz 2021., preskakanje doručka povezano je s povećanim umorom i smanjenom kvalitetom sna.

Razina šećera u krvi može pasti - bez unosa hranjivih tvari iz zdravog, dobro uravnoteženog doručka, razina šećera u krvi može pasti, ostavljajući vas umornima, razdražljivima i nesposobnima da se usredotočite. Prema studiji iz 2019., oni koji su preskočili doručak imali su povećanu razinu šećera u krvi i lošije su kontrolirali šećer u krvi.

Teško ćete se usredotočiti - doručak donosi bitne hranjive tvari koje pokreću vaš mozak. Preskakanje doručka može dovesti do poteškoća s koncentracijom. Studija iz 2017. primijetila je da su sudionici koji su preskočili ili pojeli nezdrav doručak imali lošije kognitivne performanse tijekom dana od onih koji su jeli zdrav doručak.

Vaš metabolizam će se usporiti - preskakanje doručka može imati kontraproduktivan učinak na vaš metabolizam. Istraživanja pokazuju da bi se vaše tijelo moglo prilagoditi usporavanju metabolizma, što potencijalno može rezultirati debljanjem. "Redoviti obroci, uključujući doručak, igraju ulogu u održavanju uravnoteženog metabolizma", objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka. "Preskakanje doručka može poremetiti ravnotežu, potencijalno utječući na sposobnost tijela da učinkovito koristi i skladišti energiju."

Poremećen osjećaj za glad - ako ne doručkujete, to može izazvati intenzivnu želju za jelom kasnije tijekom dana, što dovodi do potencijalnog prejedanja i otežava održavanje uravnoteženog i pažljivog pristupa hrani.

 

Uglavnom, da ne duljimo - vrijeme je za doručak!

18.12.2023. 08:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.12.2023. 09:07
    vazan je
Novi komentar
nužno
nužno