« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 16 dana
SAVJETI

Jedna banana dnevno za zdravlje

Ako tražite jednostavan način da povećate svoj prehrambeni unos, sve što trebate učiniti je pojesti bananu dnevno

Dovoljna je jedna dnevno
Dovoljna je jedna dnevno (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

prehrana

,

banane

Banana ima dugačak popis hranjivih tvari, poput kalija, vitamina C, vitamina B6, vlakana i još mnogo toga.

Dobra vijest je da je banane lako dodati u svoju prehranu. Samo dodajte jednu u smoothie, jogurt ili žitarice ili ih upotrijebite dodatak za tost s maslacem od kikirikija. Ako ste u žurbi, uzmite jednu i pojedite ju u hodu.

Svakodnevno jedenje banane zdrav je izbor prehrane, ali nemojte pretjerivati ​​jer kalorije iz ugljikohidrata mogu dovesti do preopterećenja u unosu šećera, što može dovesti do visokog krvnog tlaka. Dodavanje banana u vašu svakodnevnu prehranu može imati širok raspon dobrobiti, evo samo nekih od njih:

Gubitak težine - iako postoje izravne studije koje analiziraju vezu između banana i mršavljenja, mnoga svojstva voća ukazuju na to da je korisno za mršavljenje. S nešto više od 100 kalorija, banane su hranjive, zasitne i pune vlakana zbog kojih biste se mogli dulje osjećati sitima. Topiva vlakna dodaju masu probavnom sustavu i usporavaju probavu. Međutim, budući da voće ima malo proteina, važno ga je kombinirati s hranom bogatom proteinima.

Hranjive tvari - banane možda imaju malo proteina i nimalo masti, ali su bogate ugljikohidratima, vodom, vlaknima i antioksidansima. Prema FoodData Centralu američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna srednja banana sadrži 1 gram proteina, 29 g ugljikohidrata, 3 g vlakana i 112 kalorija. Također sadrži 12% dnevne vrijednosti (DV) vitamina C, 7% DV riboflavina, 10% DV kalija i 8% DV magnezija.

Izvor antioksidansa - flavonoidi i amini neki su od antioksidansa koji se nalaze u bananama i povezuju se sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i makularne degeneracije. Banane su također izvor dopamina i katehina, koji mogu spriječiti napad oksidativnog stresa i djelovati protiv starenja.

Nadutost - Leigh Weingus, novinarka Paradea, jela je bananu svaki dan tjedan dana i otkrila da pomaže u smanjenju nadutosti. Primijetila je da tijekom ovog doba godine obično jede više šećera i hrane bez hranjivih tvari, što rezultira većom nadutošću i slabije reguliranom probavom. Zahvaljujući vlaknima i prebioticima u bananama, koji su poznati za zdravlje crijeva i probavu, novinarka je otkrila da se nadutost značajno smanjila do kraja tjedna.

Olakšava oporavak nakon vježbanja - zz lako probavljive ugljikohidrate i visoku razinu kalija i magnezija, banane djeluju kao izvor elektrolita koji se gube znojenjem tijekom vježbanja. Stavljanje kalija i magnezija u tijelo nakon treninga može smanjiti grčeve i bol u mišićima.

Poboljšajte osjetljivost na inzulin - osobito važno za one s nekoliko kroničnih bolesti, posebice dijabetesa tipa 2, studije su pokazale da uvođenje rezistentnog škroba u redoviti dio vaše prehrane može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućujući tijelu da bolje reagira na hormon.

Poboljšana razina šećera u krvi - banane imaju visoku razinu topivih vlakana, koja se otapaju u tekućini i stvaraju gel tijekom probave. Nezrele banane imaju otporni škrob, vlakno koje nije probavljivo. Ove dvije vrste vlakana mogu djelovati zajedno na umjerenu razinu šećera u krvi i regulirati apetit.

Pojačalo raspoloženja - banane su bogate triptofanom, koji se u tijelu pretvara u serotonin, prirodno podižući vaše raspoloženje - što ih čini doslovno hranom za utjehu.

Prirodna energija - trio prirodnih šećera u bananama, glukoza, fruktoza i saharoza, u kombinaciji s ugljikohidratima čine ovo voće savršenim načinom da si osigurate dugotrajnu energiju za cijeli dan. Weingus je također primijetila da se osjećala manje iscrpljeno i da je imala više energije nego inače kad je dnevno jela bananu.

Zdravlje bubrega - razina kalija u bananama mogla bi biti korisna za održavanje bubrega u dobrom zdravlju. Kalij se također povezuje s nižim krvnim tlakom. Studija iz 2019. pokazala je da su sudionici s ranim stadijem kronične bubrežne bolesti povezali kalij sa sporijim razvojem bubrežne bolesti.

Zdravlje probavnog sustava - banane imaju visoku razinu dijetalnih vlakana, što se povezuje s poboljšanom probavom. Kao što je navedeno, nezrele banane sadrže rezistentni škrob, prebiotik koji dolazi do vašeg debelog crijeva i postaje korisna hrana za crijevne bakterije. Pektin, vlakno koje se nalazi u zrelim i nezrelim bananama, može pomoći u omekšavanju stolice i spriječiti zatvor i potencijalno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Zdravlje srca - banane su izvrstan izvor kalija, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjiti rizik od hipertenzije. Magnezij je još jedan nutrijent važan za zdravlje srca, a nedostatak tog nutrijenta (hipomagnezijemija) mogao bi se povezati s povećanim rizikom od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i visoke razine masnoća u krvi. Ovo voće se suprotstavlja natriju i unosi ravnotežu u prehranu.

Sve u svemu, trebali bi pojesti jednu bananu dnevno, što drugo da vam kažemo...

04.12.2023. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno