« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI

Jedite orahe, živjet ćete duže

Ako želite imati dug, zdrav i aktivan život, neka vam smočnica uvijek bude napunjena – orasima

Jedite ih svaki dan
Jedite ih svaki dan (Arhiva)
Više o

dug život

,

orasi

,

savjeti za dug život

Orasi su ukusni, no obično ih stavljamo u neke kolače ili salate, a ne baš prečesto ih jedemo ih čisto mira (iako su već desetinama godina u trgovinama pa ih ne trebamo čistiti). No, izgleda da imaju toliko prednosti da ih ne možemo zanemariti.

Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu orahe redovno imaju veću vjerojatnost da budu fizički aktivni i da imaju manji rizik od srčanih bolesti kako stare.

Znanstvenici sa Škole javnog zdravstva Sveučilišta u Minnesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opće zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i žena tijekom 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane.

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utječe na zdravlje srca i mozga, kao i na zdrave procesa starenja.

Samo jedna porcija oraha (otprilike šaka) ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utječu na opće zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezija (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

„Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne utjecaje na zdravlje, kao što je bolja kvaliteta prehrane, posebno ako su jeli orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba", kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravstva Sveučilišta u Minnesoti, dr Lin M. Stefen.

Jedenje oraha je također povezano sa smanjenjem težine - konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe.

25.09.2022. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno