« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SAMO UMJERENO

I voće vas može udebljati!

Mnogi vjeruju kako voće može biti samo zdravo i trude se konzumirati ga što više...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

kalorije

,

voće

,

fruktoza

No čini se kako neki i pretjeruju s unosom slatkih plodova, što može dovesti do zdravstvenih problema poput pretilosti ili oštećenja zubne cakline. Nema sumnje da je voće korisno - bogato je vitaminima, vlaknima i antioksidansima koji štite tijelo od bolesti.

Unatoč tome, ako imate određenih problema, poput prekomjerne težine, visokog kolesterola ili dijabetesa, previše voća može izazvati nevolju. To također može objasniti zašto dobivate kilograme iako se hranite zdravo.

Naime, ljudi zaboravljaju da voće, kao i sva hrana, sadrži kalorije. A kalorije u voću mogu vas udebljati kao i one iz čokoade, objašnjava dr. Carel Le Roux, medicinski konzultant na Kraljevskom lonsondskom sveučilištu. ˝Imala sam pacijente koji nisu mogli razumjeti kako dobivaju kilograme, a hrane se zdravo. No uspostavilo se da cijeli dan jedu voće i piju voćne shakeove čime mogu unijeti i do 300 kalorija u par minuta.˝

Nije pitanje samokontrole jer voće sadrži fruktozu, a zbog nje ne osjećamo sitost. Kada konzumiramo šećer, tijelo oslobađa hormon inzulin koji mozgu šalje poruku da smo dovoljno pojeli, dodaje nutricionist Ursula Arens. ˝Visok nivo inzulina zaustavlja apetit, međutim fruktoza ne potiče lučenje inzulina, i tako mozak ne dobiva poruku da smo siti.˝

Neželjeni kilogrami nisu jedini problem povezan s povećanim unosom fruktoze. Ona također može povećati nivo triglicerida, tipa masti koje su povezane s bolestima srca. Stoga se posebno trebaju paziti oni s povišenim kolesterolom.

Osim toga, voće može štetiti i zubima, jer se oslobađa voćni šećer u ustima. Sokovi i shakeovi čak su i veći problem. Zubi su posebno osjetljivi na agrume koji svojim kiselinama mogu omekšati caklinu.

10.03.2010. 09:23:49
Novi komentar
nužno
nužno