« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVJETSKI DAN BUBREGA

Gotovo polovici dijabetičara prijete oštećenja ili zatajenja bubrega

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju održalo je konferenciju povodom obilježavanja 5. Svjetskog dana bubrega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

bubrezi

U Hrvatskoj više od 170.000 osoba ima šećernu bolest, a u 45 posto bolesnika s dijabetesom dolazi do oštećenja i zatajenja funkcije bubrega, upozoreno je danas na konferenciji za novinare Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) Hrvatskog liječničkog zbora u povodu 5. Svjetskog dana bubrega.

Cilj ovogodišnje akcije je podići svijest o važnosti dobre regulacije šećerne bolesti koja je vodeći uzrok bubrežne bolesti. Uz to, važni uzroci uzroci bubrežne bolesti su i povišeni arterijski tlak te bubrežna anemija koja nastaje zbog manjka eritropoetina.

Po podatcima Hrvatskog registra nadomještaja bubrežne funkcije godišnje oko 150 novih bolesnika treba postupke nadomještaja bubrežne funkcije, a ukupno se dijalizom i transplantacijom liječi oko 4.000 bolesnika. Procjenjuje se da oko 150.000 bolesnika u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest i nalaze se u riziku od njena pogoršanja.

Govoreći o važnosti rane prevencije i utjecaju šećerne bolesti na zatajenje bubrega dr. Petar Kes iz Zavoda za dijalizu KBC Zagreb rekao je da obično prođe do deset godina od pojave šećerne bolesti do oštećenja bubrežne funkcije. "To vrijeme treba iskoristiti za otkrivanje tih bolesnika i aktivno liječenje", kazao je dodavši da šećerna bolest oštećuje krvne žile svih organa, a posebice srčano-žilnog sustava.

Glavni tajnik HDNDT-a i pročelnik Odjela za nefrologiju i dijalizu KB "Sveti Duh" dr. Nikola Janković kazao je da se popuštanjem bubrežne funkcije javlja anemija koja dovodi do pada kvalitete života bolesnika i ubrzava razvoj bolesti. Smatra da bi se prevencijom anemije u preddijaliznoj fazi odgodio početak liječenja dijalizom što bi donijelo značajne financijske uštede HZZO-u. Istaknuo je da godišnje liječenje dijalizom košta najmanje oko 150.000 kuna po bolesniku, a 2009. je bilo 600 novih pacijenata na dijalizi. Dotle, liječenje eritropoetinom u preddijalizi, godišnje košta oko 11 tisuća kuna.

Tajnica Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske Zrinka Mach-Medved upozorila je da Hrvatska uz Srbiju jedina u Europi nema lijek eritropoetin na listi HZZO-a za bolesnike na preddijalizi. Istaknula je da su bolesnici na dijalizi većinom starije dobi, lošijeg socijalnog statusa te im je eritropoetin uglavnom nedostupan.

Na konferenciji za novinare rečeno je da, po podatcima iz 31. prosinca 2009., na bubreg u Hrvatskoj čeka 321 osoba, na srce 14, jetru 54, te dvije osobe na multiorgansku transplantaciju.

Na sutrašnji Svjetski dan bubrega građani u cijeloj Hrvatskoj će u središtima gradova, u cilju ranog otkrivanja bubrežnih bolesti i prevencije, moći izmjeriti tlak i šećer. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 15:28:38
Novi komentar
nužno
nužno