« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Hrana za snižavanje kolesterola

Oko kolesterola se vežu mnoge kontroverze, dobar broj stručnjaka tvrdi da PR farmaceutskih kuća izmanipulirao javnost, no nije na odmet znati kako se zdravo hraniti

Ovakav doručak preskočite slobodno :)
Ovakav doručak preskočite slobodno :) (Shutterstock)
Više o

kolesterol

,

razina kolesterola

,

LDL kolesterol

,

HDL kolesterol

,

dobar kolesterol

,

loš kolesterol

,

hrana za kolesterol

,

betaglukan

Kolesterol je u zadnjih desetak godina postao riječ koje se bojimo, jer na moćni PR farmaceutskih tvrtki iz dana u dan uvjerava kako su neke razine lošeg kolesterola previsoke, naravno, kako bi kupovali njihove "lijekove". Sve veći broj stručnjaka se buni protiv toga, no njihovi su glasovi još uvijek preslabi ...

Bez obzira na sve, kolesterol se dijeli na dobar i loš, a i jedan i drugi imaju svoje pozitivne i negativne strane. Ako želite imati uravnotežene razine kolesterola, dovoljno je pripaziti što jedete i tijelo će sve napraviti samo, bez skupih pripravaka.

>> Zeleni čaj snižava kolesterol >>

Na prvom su mjestu vlakna iz žitarica, neprobavljiva biljna tvar koje treba konzumirati u količinama od 20 grama na dan. Preporučuje se barem 9 grama vlakana iz zobi i još 11 iz ostalih izvora.

Zob je sjajan izvor vlakana, bilo kao muesli, bilo kao pahuljice koje umiješate u jogurt i sadrži betaglukan, spoj koji dokazano smanjuje razine lošeg LDL kolesterola.

>> Kako lako smanjiti razinu kolesterola u krvi >>

Zdrava ulja treba konzumirati u količinama od najmanje 25 ml ili dvije jušne žlice dnevno, po mogućnosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja kao preljev za salate ili povrće. Maslinovo ulje podiže razine HDL, dobrog kolesterola.

>> Kako povećati razinu dobrog, HDL kolesterola u našem tijelu >>

Orašasti plodovi bogati su vlaknima, folnom kiselinom, nezasićenim mastima i vitaminom E, a dnevno je dovoljna jedna šaka lješnjaka, oraha, pistacija, brazilskih oraščića ili sličnih plodova. 

30.07.2014. 13:15:00
Novi komentar
nužno
nužno