« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
IŠ NESANICO!

Hrana za laku noć - zaboravite na tablete za spavanje

Hrana koju (ne)jedemo itekako utječe na to kako ćemo i hoćemo li spavati - saznajte što reba izbjegavati prije odlaska u krevet

Kako zaspati pomoću prave večere
Kako zaspati pomoću prave večere (Shutterstock)
Više o

hrana

,

nesanica

,

spavanje

,

mliječni proizvodi

,

zeleno povrće

,

borovnica

,

jogurt

,

krekeri

,

bademi

Ako ne možete zaspati, a nekim čudom nemate prevelikih briga na pameti, moguće je da ste nešto pojeli. Ili pak niste. Hrana koju konzumiramo može drastično utjecati na naše spavanje - nešto budi živčani sustav, drugo ga pak smiruje i opušta. Međutim, to što ćete jesti ovisi o navikama spavanja. Ako se previše prevrćete i okrećete i nemirni ste prije nego zaspite, kao dodatak vašoj večernjoj prehrani najbolji su ugljikohidrati koje ćete sporije probaviti (grah, slatki krumpir, kupine, maline) - oni pospješuju stvaranje serotonina koji ima smirujući učinak.

>> Pet savjeta za pobjedu nad nesanicom

Ako padnete kao pokošeni u krevet i momentalno zaspite, ali se kasnije budite, vjerojatno patite od fluktuacije razine šećera u krvi. Ne bi bilo loše pokušati s visokoproteinskim obrokom prije spavanja - malo oraha, kockica dvije sira - to će držati šećer pod kontrolom tijekom noći. Pokušajte unijeti hranu koja sadrži ublažavajuće nutrijente poput magnezija - on opušta mišiće i smiruje tijelo. Zatim vitamin B koji je ključan u proizvodnji serotonina i ostalih moždanih kemikalija ključnih za dobar san. Izbjegavajte hranu koja stimulira tijelo i tako ometa san. Kofein je najgora stvar - njegov učinak može trajati i do deset sati. Bježite od kave, čaja, gaziranih pića, čokolade i ostalih namirnica i svari koje sadrže kofein (naravno, prije odlaska u krevet)

Što izbjegavati prije odlaska na spavanje

  • Šećer - potiče mozak na lučenje hormona stresa koji ometaju spavanje i koji uzrokuju nestabilnost u razini šećera u krvi zbog koje se najčešće budite (kad trebate u 3 ujutro ići na wc, recimo)
  • Čokolada - osim kofeina sadrži i puno teobromina koji ima stimulirajući učinak.
  • Crno vino - alkohol, tiramin (spoj sličan aminokiselinama koji povećava razinu stimulirajućih neurotransmitera
  • Aspartam/umjetni šećer - gori je od pravog šećera. Držat će vas budnima čitavu noć
  • Začinska hrana - luk, đumbir, ljute papričice; ne prije spavanja.

 

Ali bez brige, hrana za laku noć vam je nadohvat ruke:

  • Puretina - sadrži visoke količine triptofana. Odmah iza su piletina, morski plodovi, soja. (Ideje: komad puretine i nekoliko kockica avokada umotati u list zelene salate; mala zdjela graha s morskim plodovima)
  • Jogurt/mliječni proizvodi - puni triptofana odličnog za san. (Ideje: smoothie od borovnice i sjemenki lana; malena zdjela jogurta sa usitnjenim orasima i jagodama; nekoliko krekera od cjelovitih žitarica s malo kozjeg sira)
  • Bademi i ostali orašasti plodovi - opet, puni su triptofana i smirujućeg magnezija (Ideje: pola jabuke narezati na kriške i premazat maslacem od badema; malena porcija borovnica posuta smrvljenim indijskim oraščićima)
  • Grah, soja - puno vitamina B i magnezija kao i triptofana
  • Špinat, blitva, kelj, kupus - puni vitamina B i magnezija - sve dobro za zaspati.
19.08.2011. 10:26:00
Novi komentar
nužno
nužno