« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
TRADICIONALNA PREHRANA

Slovenija uvodi domaću hranu u svoje škole

Hranu sa zajamčenim slovenskim podrijetlom za akciju donirale su najveće domaće tvrtke, pa je tako osigurano tridesetak tona jabuka te veće količine meda i mlijeka

Fotografija vijesti
Više o

Kupujmo hrvatsko

,

slovenska vlada

,

tradicionalna kuhinja

,

Kupujmo slovensko

U sklopu projekta "Tradicionalni slovenski zajutrak" slovenska će djeca u vrtićima i školama jednom godišnje za doručak jesti isključivo domaću hranu, prenosi Hina.

Projekt bi trebao postati tradicionalan i odvijati se jednom godišnje. 250.000 djece koliko ih pohađa javne školske i predškolske ustanove ove će godine prvi put "slovenski zajutrak" dobiti 18. studenoga, a sljedećih godina trećeg petka u mjesecu studenome.

Istraživanja su pokazala da trećina djece školskog uzrasta preskače prvi dnevni obrok, na što kao problem upozoravaju zdravstvene ustanove.

Hranu sa zajamčenim slovenskim podrijetlom za akciju donirale su najveće domaće tvrtke, pa je tako osigurano tridesetak tona jabuka, veće količine meda, mlijeka, pšeničnog, kukuruznog i heljdinog brašna.

Projekt iza kojega je na inicijativu pčelarskih udruga stala i slovenska vlada predstavili su u srijedu na konferenciji za novinare ministar školstva Igor Lukšič, ministar zdravstva Dorjan Marušič i ministar poljoprivrede Dejan Židan, mažući pri tom i sami slovenski maslac i med na kruh od domaćeg žita.

"Zajutrak je kod mladih vrlo važan obrok. No, sve je više onih koji ga propuštaju iako hrana ima bitan utjecaj na zdravlje. Zato se moramo vratiti izvorištu i onome što nam daje naša zemlja", rekao je Marušič.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da akcija ima i edukativan značaj kako bi se djeca naučila da mlijeko i drugi poljoprivredni proizvodi ne "rastu" na policama supermarketa, te da je jedna od ideja za budućnost razmišljanje o tome kako bi i škole mogle imati svoje vrtove i voćnjake.

17.08.2011. 18:51:38
Novi komentar
nužno
nužno