« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI

Hrana koja vraća snagu i dobro raspoloženje

Kako biste se dobro osjećali tijekom zime i iscrpljujućeg blagdanskog perioda vrlo je važno unosite sljedeće hranjive sastojke

Omega-3 vraća sve navedeno
Omega-3 vraća sve navedeno (Shutterstock)
Više o

hrana

,

raspoloženje

,

snaga

Postoji način da poboljšate svoje raspoloženje uz hranu i piće koje konzumirate što će biti za vaše dobro, objašnjavaju nutricionistkinje Catherine Nay i Megan Brown za Futurity. 

„Budući da ne postoji niti jedna hrana ili hranjiva tvar koja bi mogla spriječiti depresiju, konzumiranjem raznog povrća, voća, proteina, mliječnih proizvodi s niskim udjelom masti i cjelovitih žitarica osigurat ćete adekvatan unos vitamina i minerala koji su potrebni za dobro zdravlje", kaže Brown.

Kako biste se dobro osjećali tijekom zime i iscrpljujućeg blagdanskog perioda vrlo je važno unosite sljedeće hranjive sastojke:

Fitonutrijenti - hrana s visokim udjelom šećera može vam pomoći da privremeno povećate šećer u krvi. Međutim, kada vam padne šećer u krvi može doći i do promjene raspoloženja. Umjesto deserta s visokim udjelom šećerom, Nay savjetuje umjereno konzumiranje voća ili tamne čokolade.

Magnezij - špinat ne samo da sadrži triptofan, nego i magnezij zbog kojeg ćete bolje spavati i manje osjećati tjeskobu, kaže Nay. Ostali izvori magnezija su: cjelovite žitarice, mahunarke i orasi.

Omega-3 masne kiseline - slično fitonutrijentima, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, sardina, pastrve i tune također mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje ribe dva puta tjedno, ali ako ne volite ribu, Brown kaže da sjemenke lana, chia sjemenke i orasi također sadrže ovu zdravu masnoću.

Polifenoli - pića, posebno ona koja sadrže kofein, mogu utjecati na vaše raspoloženje. Čaj, kava i vino sadrže korisne biljne polifenole, koji su snažni antioksidansi i smanjuju upalu u tijelu, ali ih je važno konzumirati umjereno. Unos veće količine vode može vam pomoći kod podizanja raspoloženja jer se čak i kod blage dehidracije možete osjećati lošije.

Triptofan - vjerojatno ste čuli da se zbog puretine možete osjećati pospano. I ima istine u tome. Triptofan, koji se nalazi u puretini, je esencijalna aminokiselina što znači da ga vaše tijelo ne može proizvesti i morate ga unijeti. Triptofan izgrađuje serotonin, važna neurotransmiter koji mozak proizvodi i koji ima ulogu u kontroli sna, apetita i u živčanom sustavu. 

27.12.2019. 15:01:26
Novi komentar
nužno
nužno