Heljda - žitarica koja to nije
Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten
Heljda neodoljivo podsjeća na žitarice i koristi se na sličan način, no ona to ipak nije. Upravo iz tog razloga posljednjih godina postaje sve popularnija. Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.
Heljda je bez glutena i sigurna za one koji imaju celijakiju i osjetljivi su na gluten. Studije pokazuju da čak i u visokoj koncentraciji heljdino brašno i njegovi pročišćeni proteini nemaju imunološke reakcije za bolesnike sa celijakijom, piše Huffpost.
Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar. Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina.
Sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu kod mršavljenja, smanjuju želju za hranom i pomaže kod dijabetesa.
Sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi.
Moderna znanost pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi - posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvožilni sustav i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena.
Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog tlaka.
Sve u svemu - čudesna stvar, ta heljda...
Novi komentar