« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
HMM ;)

Evo kako ostati mlad... barem tijelo

Veći unos voća i povrća povezan s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospješujući vaše starenje

Potrudite se malo!
Potrudite se malo! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

voće

,

povrće

Umjesto da jurite za eliksirom mladosti, bilo bi dobro da pripazite na to prakticirate li neke navike koje bi vas mogle gurati u lošem smjeru.

Gazirani sokovi - "Konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi pospješiti pojavu bolesti neovisno o pretilosti", kaže jedna studija objavljena u časopisu Science Daily. "Redovita konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti kroz ubrzano starenje stanica", napisali su autori studije u svom zaključku.

Nedostatak tjelovježbe - "Zamislite 90-godišnjaka", pišu stručnjaci iz Wellspring School of Allied Healtha. "Gotovo su uvijek pognuti, zar ne? Razlog tome dijelom može biti i ograničena fleksibilnost i podrška kralježnici u mlađim godinama. Nedovoljno kretanje u vašim 20-ima i 30-ima može uzrokovati neke probleme kasnije, kao što su bolovi u zglobovima ili mišićima i općenito pogrbljeno držanje."

Nedovoljno smijeha - "Najlakša stvar kojom se možete boriti protiv starenja je osmijeh", kaže dr. Leann Poston. "Smijeh vas čini sretnijima i daje vam više energije. Pozitivan stav potiče bolje prehrambene navike i više tjelovježbe", smatra ona.

Poremećen san - poremećaji disanja u snu (SDB) i poremećaji sna povezani su s epigenetskim ubrzanjem starenja. Ove su povezanosti jače kod žena nego kod muškaraca, tvrdi nedavna studija. "Dobar san može učiniti čuda za vaš mladenački izgled, a budući da se vaše lice opušta dok spavate, to također može pomoći u omekšavanju finih bora na licu", kaže dr. Andrea Paul.

Stres - "Telomeri su krajevi kromosoma - strukture unutar svake stanice koje sadrže gene", izvještava Harvard Health. "S vremenom telomeri postaju kraći. Kada se značajno skrate, stanica umire. Kronični stres dovodi do kraćih telomera, a ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko teških bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka."

Sunce

Ako ste preplanuli, vjerojatno izgledate nešto mlađe i svježije, ali sunce zapravo ubrzava stvaranje bora i može dovesti do nekih gorih posljedica. "Sunčeve zrake mogu utjecati na vašu kožu. Kratkoročno, to može značiti da se morate boriti s opeklinama od sunca", izvještava časopis Yale Medicine.

 

"Ali mogu postojati i dugoročne posljedice koje se razvijaju unutar kože, čak i ako ne dobijete nikakve opekline. Sunce prerano stari kožu. To se naziva fotostarenje, a može dovesti do raka kože. Znakovi fotostarenja su naboranost, pigmentacijske promjene, smanjenje elastičnosti kože, gruba i neujednačena tekstura kože, popucane kapilare oko nosa i prsa, crvenilo itd."

02.06.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.06.2022. 15:38
    Mlad si koliko.to dopustis sebi
Novi komentar
nužno
nužno