« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Dobre i loše strane kruha

Punozrnati kruh je minimalno procesuiran pa je odličan izvor vlakana dobrih ugljikohidrata i drugih tvari korisnih za zdravlje

Koja je vaša omiljena vrsta kruha?
Koja je vaša omiljena vrsta kruha? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kruh

,

ugljikohidrati

Kao što dobro znamo, bijeli kruh s visoko prerađenim ugljikohidratima nema dovoljno hranjivih tvari poput vlakana, vitamina i minerala.

S druge strane punozrnati kruh je minimalno procesuiran pa je odličan izvor vlakana dobrih ugljikohidrata i drugih tvari korisnih za zdravlje.

Evo koje se posljedice, dobre i loše, ima svakodnevna konzumacija kruha.

Daje energiju - naše tijelo treba ugljikohidrate jer tijelu daju energiju. Oni su naše primarno "gorivo", a želite li da to traje što dulje, odaberite zdrave verzije kruha.

>> Koji kruh ne bi trebali jesti? >>

Izaziva nadutost - visoko prerađeni ugljikohidrati izazivaju osjećaj nadutosti jer tijelo crpi vodu pokušavajući spremiti energiju. Zato stručnjaci kod takvih tegoba preporučuju pojačan unos tekućine, prenosi EatThis.

Opskrbljuje tijelo vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima - jedete li bijeli kruh, koji je siromašan hranjivim tvarima, tijelo će morati posegnuti za zalihama vitamina i minerala. Zbog toga se možete osjećati umorno. Zato je važno odabrati zdraviju vrstu kruha. Ona će vas opskrbiti vitaminom B, proteinima, zdravim mastima i vlaknima.

Pomaže zdravoj probavi - ugljikohidrati bogati vlaknima dat će vam dulji osjećaj sitosti i općenito pridonijeti zdravlju probavnog sustava. S obzirom na to da vlakna generalno slabo unosimo, zdravi kruh je dobar odabir da se to promijeni.

>> 3 vrste kruha koje su dobre za vas >>

Povisuje šećer u krvi - umjesto da vam da energiju, od bijelog kruha biste se mogli osjećati još umornije. To je zato što sami ugljikohidrati (bez dodatka proteina, masti ili vlakana) uzrokuje nagli rast šećera u krvi, a potom i nagli pad. Takve nagle promjene dugoročno nisu dobre za zdravlje te se riskira razvoj dijabetesa 2, srčanih bolesti i pretilosti.

19.07.2021. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.07.2021. 11:36
    crni kruh najbolji
Novi komentar
nužno
nužno