« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
manje pa više

Dijeta svaki drugi dan

Standardna dijeta za pretile predviđa 20 do 40 posto unosa količine koju normalno jedu što je režim kojeg je teško poštivati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

dijeta

,

pretilost

,

prehrana

,

mršavljenje

,

gladovanje

Svi oni koji su prisiljeni ići na dijetu najviše mrze brojanje kalorija ili biranje hrane za plan obroka. Posebno ako to na daje nikakve rezultate. No, postoji režim prehrane koji ne samo da je jednostavan već je i vrlo koristan za zdravlje - od rješavanja problema s astmom do smanjenja razine šećera u krvi, sprječavanja srčanih bolesti i raka dojke te zaštite moždanih stanica. A navodno produljuje i život.

U moru dijeta, ova se pokazala najboljom. Ima mnogo naziva kojima vas nećemo zamarati, no princip je samo jedan - jedite vrlo malo jedan dan (oko 50 posto normalnog unosa hrane), a idući dan jedite koliko vas je volja.

Ovo svakodnevno izmjenjivanje količine unosa hrane potiče tijelo da topi masnoću.

Inače, korisnost niskokalorične hrane postala je poznata još početkom prošlog stoljeća kad su se ispitivali razni režimi prehrane na štakorima. Jedući takvu hranu živjeli su i do 30 posto duže. Imali su čistije arterije, savršenu razinu šećera u krvi, a moždane stanice su imale manje šanse da se oštete. No, za razliku od štakora, ljudima je iznimno teško držati se jednoličnog vida prehrane.

Zato je otkriće dr Marka Mattsona iz 2003. radikalno promijenilo shvaćanja o dijetama. On je, naime, shvatio da su štakori uživali sve navedene zdravstvene beneficije čak i kad bi svaki drugi dan jeli niskokaloričnu hranu. U prijevodu, ne morate se svakodnevno izgladnjivati. To je bilo ključno otkriće koje je dijetu učinilo nečim sasvim realističnim i učinkovitim. Naročito za pretile ljude kojima je iznimno teško uskratiti si zalogaj na duže staze. Standardna dijeta za pretile predviđa 20 do 40 posto unosa količine koju normalno jedu. Takvu dijetu je gotovo nemoguće sprovesti i držati se njenog režima je pravi izazov.

S time se slaže i profesorica kineziologije sa Sveučilišta Illinois Krista Vardy. „Konstantno ste gladni. Zato se čini da dijeta svaki-drugi-dan predstavlja puno lakšu i učinkovitiju opciju", kaže Vardy. Nedavno je objavila rezultate deset tjedana dugog ispitivanja na 16 pretilih pacijenata. Svaki od njih jeo je 20 posto normalnog obroka jedan dan, a drugi dan bi pojeo količinu koju inače jede. Izgubili su od 4 do 10 kilograma  tom periodu što je puno više od predviđenih 2 do 3 kilograma.

Varady kaže da je potrebno oko dva tjedna za privikavanje na dijetu nakon čega se ljudi više ne osjećaju gladnima na dijetni dan. Jedna od posebnih zdravstvenih pogodnosti je ublažavanje  simptoma astme što je dokazala manja popratna studija stručnjaka sa Stamforda i Nacionalnog instituta za starenje. Studija je pokazala da pacijenti imaju manje upala u dišnom sustavu zbog čega lakše dišu. Osim toga, imali su i manju razinu štetnih radikala koji se povezuju sa srčanim bolestima i raznim tumorima.

24.11.2009. 07:06:27
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    05.01.2010. 20:02
    ne čini mi se baš učinkovito
Novi komentar
nužno
nužno