« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
FLAVONOIDI

Celer štiti od degenerativnih bolesti mozga

Rizik od degenerativnih bolesti mozga drastično pada uz uravnoteženu prehranu bogatu luteolinom i diosminom

(Wikipedia)
Više o

mozak

,

Alzheimerova bolest

,

celer

,

degenerativne bolesti mozga

,

flavonoidi

,

diosmin

,

luteolin

Celer nije dobar samo za zdrave dijete već igra i važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja, zaključak je istraživanja koje je pokazalo kako ta povrtna biljka sadrži spojeve koji štite od Alzheimerove i drugih degenerativnih bolesti.

Radi se o spojevima luteolin i diosmin koji, kako se čini, sprečavaju upalne procese koji uzrokuju odumiranje moždanog tkiva. Tijekom laboratorijskih eksperimenata primijećeno je kako ta dva spoja smanjuju količinu amyloida beta koji je odgovoran za nastanak ljepljivih naslaga koje se nakupljaju u mozgovima pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

Luteolin i diosmin spadaju u spojeve biljnog porijekla poznate pod nazivom flavonoidi, a znanstvenici smatraju kako bi se oni u pročišćenom obliku mogli koristiti u terapijama. Neki se kako kažu već koriste u obliku dodataka prehrani, a imaju tek minimalne nuspojave.

Ukoliko istraživanja potvrde da navedeni sastojci usporavaju razvojni proces bolesti mozga, celer bi mogao uskočiti u kategoriju 'superhrane' u koju su zbog sadržaja tih sastojaka već uvršteni kamilica, zelene paprike i još neko zeleno povrće.

Znanstvenici kažu kako je tijekom istraživanja zamijećeno kako je razvoj Alzheimerove bolesti kod pokusnih životinja drastično usporen nakon što su počele uzimati diosmin, a već je od ranije poznato kako zdrava i uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od demencije.

Potreba za razvojem lijekova za tretman Alzheimerove bolesti sve je izraženija jer se zadnjih godina pojavljuje sve više slučajeva oboljenja zbog kojih počinju patiti i zdravstveni sustavi mnogih zemalja.

24.01.2010. 18:43:00
Novi komentar
nužno
nužno