« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HORMONSKI DISBALANS

Psihički poremećaji mogu nastati zbog smanjene razine estrogena

S padom razine estrogena kod žena je lako moguća pojava psihoze i drugih psihičkih poremećaja, ali i pad učinkovitosti antipsihotika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

shizofrenija

,

psihički poremećaji

,

estrogen

,

psihoza

Mnogim ženama estrogen se propisuje kako bi se lakše nosile s negativnim posljedicama menopauze kao što su gubitak koštane mase ili nagle promjene raspoloženja. Nova studija provedena na sveučilištu u Tel Avivu došla je do zaključka kako bi estrogen mogao biti učinkovit u zaštiti žena i od shizofrenije.

Znanstvenici su došli do spoznaje kako povratak normalne razine estrogena u tijelu žene može zaštiti od psihičkih poremećaja, a njihov je rad objavljen u novom broju časopisa Psychopharmacology.

"Već neko vrijeme znamo da niska razina estrogena povećava rizik od pojave simptoma psihoze, a uz to smanjuje i učinkovitost antipsihotika", rekla je profesorica Ina Weiner sa odsjeka za psihologiju sveučilišta u Tel Avivu.

U istraživanju je inducirana menopauza kod ženki laboratorijskih štakora koje su odmah po padu razine estrogena počele pokazivati prve simptome shizofrenog ponašanja. Primijećeno je kako antipsihotici nisu djelovali no uporaba estrogena pokazala je dobre rezultate. Uz to pokazalo se i kako antipsihotici djeluju tek kada se u tijelu uspostavi normalna razina estrogena.

"S padom razine estrogena odmah smo zamijetili pojavu psihoze. Štoviše, primijetili smo da uz nisku razinu estrogena jača učinak psihotičkih lijekova dok se učinak antipsihotika smanjuje. No, zaključili smo kako estrogen sam djeluje protiv psihoze i to i kod ženskih i kod muških štakora", pojašnjava Weiner.

Profesorica je dodala i kako je u znanstvenim krugovima u tijeku velika rasprava o tome može li se terapija estrogenom koristiti kao dodatak ili čak potpuna zamjena za terapije koje se trenutno koriste u liječenju shizofrenije. Protivnici te mogućnosti naglašavaju kako više razine estrogena podižu rizik od nastanka raka grlića maternice kao i srčanih udara no, Weiner ističe da usprkos tome estrogen pokazuje dobre bihevioralne učinke.

Tijekom života razina estrogena u ženskom tijelu varira. Tijekom reproduktivnog stadija na razinu estrogena utječe menstrualni ciklus. Do drastičnih promjena dolazi primjerice nakon poroda, što je i jedan od glavnih uzroka postporođajne depresije koja u nekim slučajevima može prerasti u kliničku depresiju ili psihozu.

Kao preventivna mjera estrogen bi se mogao koristiti u onim periodima života u kojima je kod žena povećan rizik od razvoja psihičkih poremećaja, a prema riječima profesorice Weiner radi se o sredini dvadesetih i periodu nakon nastupanja menopauze.

U prilog tvrdnji da je nastanak nekih psihičkih poremećaja povezan s razinom estrogena ide i spoznaja da muškarce shizofrenija pogađa puno rjeđe nakon 40. godine života kada razina testosterona počinje opadati, zaključuje Weiner.

24.01.2010. 21:34:35
Novi komentar
nužno
nužno