« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ZZZZ

Budite uvijek dobro naspavani

Dobar san ključ je zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog, a uz to utječe na način kako radimo i ponašamo se, pa pročitajte ove savjete

(Arhiva)
Više o

san

,

dobar san

,

zdrav san

,

kvalitetan san

Raspoloženje i elan umnogome ovise o tome jesmo li se dobro naspavali, a dobar san je u zadnje vrijeme sve traženija roba u ludom vremenu krize i problema. Osnovna pravila dobrog sna su prilično jednostavna, no ne škodi ih povremeno ponoviti. 

Za početak, buditi se treba svakoga dana u približno isto vrijeme kako ne bi narušili uspostavljeni bioritam. Zdravog sna trebalo bi biti oko osam sati, pa nemojte koristiti vikend za beskonačno spavanje jer od toga koristi jednostavno nema. 

Tehnologija je druga stvar na koju trebate paziti ako želite kvalitetan san. Sat vremena prije nego što zaspete trebali bi isključiti sve ekrane u koje buljite po cijele dane i slušati glazbu ili čitati nešto, jer će vas inače plava svjetlost ekrana održati budnima puno dulje nego što biste željeli. Naravno, to se posebno odnosi na one koji drže televizor u spavaćoj sobi ...

Popodnevna siesta je korisna, no jedino u slučaju ako traje do pola sata, i to negdje između 14 i 15 sati. Sve ostalo napravit će vam probleme navečer, i opet ćete se naći u začaranom krugu nedovoljnog spavanja. 

Hrana će također utjecati na kvalitetu sna, pa zapamtite da večera ne služi za nadoknađivanje propuštenih obroka tijekom dana i da televizor nije sprava ispred koje vi u sebe trpate hranu. Jedite redovito i s mjerom, a ako uz to tijekom dana uspijet ugurati i kakvu šetnju tijekom pauze, sa snom problema biti neće. 

25.10.2013. 22:55:00
Novi komentar
nužno
nužno