« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Bolje pamćenje uz - vježbanje

Intenzivna tjelovježba nekoliko sati nakon učenja pomaže u konsolidaciji upamćenog sadržaja, objavili su nizozemski znanstvenici

Vježbajte i bolje ćete pamtiti
Vježbajte i bolje ćete pamtiti (Shutterstock)
Više o

tjelovježba

,

pamćenje

,

vježbanje

,

hipokampus

Pamćenje treba vježbati, savjetuju stručnjaci, a pod time se obično misli na raznorazne mentalne igrice koje održavaju mozak u formi.

No, vrlo zanimljivo istraživanje provedeno na Sveučilištu Radboud u nizozemskom Nijmegenu pokazalo je da postoji izravna veza između tjelovježbe i pamćenja.

Naime, tjelovježba u trajanju od pola sata pokazala se kao sjajna pomoć pri učenju - ispitanici su vježbali nekoliko sati nakon učenja i magnetska rezonanca pokazala je pojačanu aktivnost hipokampusa, dijela mozga koji je ključan za pamćenje i učenje.

Druga skupina koja je samo učila nije imala slične moždane aktivnosti, a testiranja drugoga dana jasno su dala do znanja da je tjelovježba stvarno odlična za mozak, jer je skupina koja je vježbala imala bolje rezultate na testovima.

Ujedno se pokazalo i da tjelovježba povećava broj neurotransmitera povezanih s pamćenjem, pa se recept za odličan uspjeh može lako napisati - par sati nakon štrebanja odvježbajte pola sata i zapamtit ćete puno više.

21.06.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno