7 vrsta voća za jačanje imuniteta
Bez obzira što se zimi u trgovinama može nabaviti raznoliko voće koje nije specifično za zimu, nemojte zaboraviti na unos zimskog voća u organizam
Imunitet je ključan za naše zdravlje u hladnim danima jer nam je tada najugroženiji, a ono što vas može spasiti je voće visoke nutritivne vrijednosti koje štiti od prehlada.
Vitamin C spašava od virusa, a vitamini A i K omogućuju pravilno zgrušavanje krvi. Najpopularnije voće u hladnim zimskim mjesecima su agrumi poput naranče i limuna.
Nije rijetkost da se u zimskim mjesecima u trgovinama također može nabaviti voće koje nije, da tako kažemo, zimsko - ne smijemo se zavesti i zaboraviti na ono koje će nam najviše pomoći u jačanju imuniteta, pa evo 7 vrsta voća koje treba konzumirati što češće.
Banane - banana je prirodno sredstvo u borbi protiv nastajanja i liječenja čira želuca. Rješavaju probleme s crijevima. Maska od bananine kore, povoljno utječe na kožu i kosu. Banana posjeduje prirodne sastojke koji pospješuju imunitet. Nutricionisti tvrde da ukoliko mjesec dana konzumirate po dvije banane dnevno, zdravstveno stanje će vam se značajno poboljšati. Banane su bogate vitaminima B6 i B12, dok je razina natrija izuzetno niska, što ih čini savršenim dodatkom prehrani. Također sadrže magnezij i kalij zajedno sa saharozom, fruktozom, glukozom...
Jabuka - odličan je izvor vlakana. Pomaže u snižavanju kolesterola, kontrolira šećer u krvi i pomaže pri mršavljenju. Dvije jabuke tjedno dovoljne su da bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, i to za čak 23 posto. Dvije čaše jabučnog soka dnevno trebale bi biti dovoljne za umanjivanje rizika razvijanja senilnosti pod starije dane, tvrde stručnjaci. Jabuka sprječava rast stanica raka. Smatra se i prirodnom četkicom za zube jer čisti naslage i ostatke hrane između zubiju i izbjeljuje ih.
Kivi - kivi je niskokaloričan, a iznimno bogat fitonutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje. Sadrži flavonoide i karotenoide - snažne antioksidanse koji štite od srčanožilnih bolesti i raka, te lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid. Kivi pomaže kod bolesti dišnog sustava, a nazivaju ga prirodnim antidepresivom zato što sadrži "hormon sreće" serotonin. Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.
Kruška - kruška sadrži mnogo vode i biljnih vlakana. Kruška ima diuretična, digestivna i blago laksativna svojstva. Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije. Ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane upalnim procesima. Smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu.
Limun - samo pola šalice limunovog soka dnevno dovoljno je za povećanje citrata u urinu. Limun pomaže u prevenciji formiranja bubrežnih kamenaca. Štiti od velikog broja bolesti, zahvaljujući bioflavonoidima, pektinu, folnoj kiselini, vitaminima A, B1, B6 i C. Tu je i kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Kombinacija hranljivih materija u limunu povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, i kardiovaskularnog sustava.
Naranča - bogata je vitaminima A, B1, B9 i C, kalijem, kalcijem i biljnim vlaknima. Narančin sok lako će liječiti gripu, prehladu, oslabljeni imunitet, probavne smetnje, angine, bolesti bubrega i mokraćnih putova. Jedna naranča dnevno poboljšava izgled kože i kose, spriječava visoki tlak, pomaže kod bolesti dišnih puteva, smanjuje upale kod artritisa, štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava, spriječava žučane probleme, čuva od gripe i prehlade, štiti od mnogih vrsta raka.
Šipak - hranjivo voće bogato antioksidansima. Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a bitno je za prevenciju od osteoporoze. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Vraća elastičnost koži.
Novi komentar