« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

7 namirnica koje su prepune željezom

Iako voće općenito ne sadrži mnogo željeza, zbog drugih vitamina može pomoći u apsorbiraju tog minerala u organizam i povećati njegovu iskoristivost

Nar iliti šipak
Nar iliti šipak (Arhiva)
Više o

hrana

,

željezo

,

namirnice

Hrana bogata željezom se lako može uvrstiti u svakodnevni jelovnik. Među takvim namirnicama su prvenstveno nemasno crveno meso, iznutrice, jaja, orašasto voće, zeleno lisnato povrće i mahunarke.

Iako voće općenito ne sadrži mnogo željeza, zbog drugih vitamina može pomoći u apsorbiraju tog minerala u organizam i povećati njegovu iskoristivost.

Najbolji saveznik u tome su bobičasto voće te sušeno voće.

U nastavku donosimo voće bogato željezom.

Banana - osim što sadrže vitamine A, B i C, banane u sebi imaju željeza koje se uz pomoć vitamina C i magnezija lakše apsorbira u organizam.

>> Hrana koja čisti krv >>

Bobičasto voće - bobičasto voće tamne boje obično je bogato željezom, ali i vitaminom C. Odličan odabir voća bogatog željezom tako mogu biti bobice aronije od kojih se može raditi sok ili džem, kao i kupine te borovnice koje se mogu konzumirati svježe, u smoothiejima ili u obliku soka i pekmeza. Tako primjerice 100 grama aronije sadrži oko 90% preporučenog dnevnog unosa željeza zbog čega se često preporučuje anemičnim ljudima. Dobar odabir može biti i crni ribizl.

Cikla - cikla je odavno poznato oružje protiv slabokrvnosti, a to najbolje do znanja daje njena tamna boja. Iako se radi o povrću, cikla se bez problema može uvrstiti u smoothieje uz drugo voće jer nema intenzivan okus. Iako cikla ne sadrži previsoku razinu željeza, sadrži kvalitetno željezo koje se može apsorbirati u našem organizmu i koje pomaže u čišćenju i izgradnji krvi.

>> Kako zdravu hranu učiniti još zdravijom >>

Datulje - datulje, svježe ili sušene, odlično su voće bogato željezom. Oko 100 grama datulja sadrži oko 11% dnevne preporučene doze ovog minerala. Osim toga dobre su liječenje visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola, a vjeruje se i da zbog luteina mogu poboljšati zdravlje očiju.

Sušene grožđice - mala količina sušenih grožđica može sadržavati oko 0,5 mg željeza, a ovo voće se vrlo lako uvrsti u svakodnevni jelovnik kao zdrava namirnica za grickanje između dva obroka. Grožđice se mogu dodavati u zobenu kašu, uz žitarice za doručak ili u smoothieje.

Sušene šljive - sušene šljive mogu biti dobar saveznik u poboljšavanju apsorbiranja željeza u organizmu zbog čega se savjetuje konzumirati ih uz drugo voće bogato željezom. Za to je zaslužan vitamin C kojeg također sadrže. Osim toga, šljive pomažu u poboljšavanju probave i čuvaju zdravlje srca.

>> Žudnja za hranom otkriva što vam nedostaje u organizmu >>

Šipak ili nar - osim što je nar poznat po velikoj količini vitamina C, ovo voće sadrži željezo te se u jednom naru obično nalazi oko 2-5% dnevne preporučene doze ovog minerala. On tako može smanjiti simptome anemije i poboljšati razinu energije i ukloniti slabost uz pomoć željeza, ali i antioksidanasa.

Odaberite po želji, sve je sjajno!

10.11.2021. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno