« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 sata i 5 minuta
SAVJETI

3 namirnice za zdravlje mozga

Brojni stručnjaci i provedena istraživanja ističu nekoliko ključnih namirnica koje bi trebale postati redoviti dio naše prehrane

Nemojte se baš najesti, ali malo svaki dan može ;)
Nemojte se baš najesti, ali malo svaki dan može ;) (Arhiva)
Više o

namirnice

,

masna riba

,

tamna čokolada

,

orašasti plodovi

,

zdravlje mozga

Neke namirnice imaju posebne hranjive sastojke koji podržavaju funkciju mozga te poboljšavaju memoriju, koncentraciju i mentalnu jasnoću.

Brojni stručnjaci i provedena istraživanja ističu nekoliko ključnih namirnica koje bi trebale postati redoviti dio naše prehrane. U nastavku izdvajamo tri najbolje vrste hrane koje biste trebali jesti barem jednom tjedno kako biste poboljšali zdravlje svoga mozga.

Masna riba (losos, sardine, skuša) - masna riba - poput lososa, sardina i skuše - bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga. Omega-3 masne kiseline čine važan dio strukture mozga i podržavaju njegovu funkciju. Istraživanja pokazuju da ove masne kiseline mogu smanjiti upalu u mozgu, poboljšati komunikaciju između moždanih stanica i čak smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Osim omega-3, masna riba sadrži i vitamine D i B12, koji su važni za mentalno zdravlje i energiju. Preporuča se konzumacija masne ribe barem dva puta tjedno kako bi se podržalo zdravlje mozga i smanjio rizik od kognitivnih smetnji s godinama.

Orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnjaci) - orašasti plodovi, a posebno orasi, bogat su izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina E, antioksidansa i minerala koji podržavaju zdravlje mozga. Vitamin E, koji se nalazi u velikim količinama u orasima i bademima, važan je za zaštitu mozga od oksidacijskog stresa, koji može dovesti do oštećenja moždanih stanica. Orasi sadrže fitokemikalije koje mogu pomoći u poboljšanju pamćenja i mentalne jasnoće. Redovita konzumacija orašastih plodova može smanjiti rizik od kognitivnog opadanja i potaknuti plastičnost mozga, što je sposobnost mozga da se prilagodi i reorganizira. Preporuča se konzumacija šake orašastih plodova nekoliko puta tjedno, bilo kao užina ili dodatak obrocima.

Tamna čokolada - tamna čokolada koja sadrži najmanje 70 posto kakaa smatra se superhranom za mozak. Kakao je bogat flavonoidima, antioksidansima koji poboljšavaju cirkulaciju u mozgu, čineći ga učinkovitijim u procesima pamćenja i koncentracije. Osim toga, flavonoidi u kakau mogu smanjiti upalu i oksidacijski stres, što štiti moždane stanice od oštećenja. Konzumacija tamne čokolade može također poboljšati raspoloženje i mentalnu jasnoću jer potiče oslobađanje endorfina i poboljšava protok krvi u mozgu. Naravno, zbog visokog sadržaja kalorija preporuča se umjereno uživanje u tamnoj čokoladi, a idealna količina jest otprilike 20 do 30 grama nekoliko puta tjedno.

Sve u svemu, zdrava prehrana je gotovo uvijek ukusna ;)

08.06.2025. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno