« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

14 namirnica za dug i zdrav život

priroda nam nudi čitav niz zdravih i ukusnih namirnica poput bobičastog voća, češnjaka, rajčica i brojnih drugih koje će nam produžiti životni vijek

Zdravlje je u tanjuru
Zdravlje je u tanjuru (Arhiva)
Više o

hrana

,

namirnice

,

dug život

Postoje namirnice koje, ako ih jedete redovito, mogu produžiti vaš životni vijek. Znanost je utvrdila da se primjerice antioksidansi bore protiv bolesti povezanih sa starenjem poput srčanih oboljenje i nekih vrsta karcinoma.

Srećom, priroda nam nudi čitav niz zdravih i ukusnih namirnica poput bobičastog voća, češnjaka, rajčica i brojnih drugih.

Donosimo vam listu namirnica koje vam mogu produžiti život. Vaše je samo da napunite zdjelu, uzmete žlicu te uživate u dugom, zdravom životu.  

Avokado - supervoće koje pomaže u smanjivanju stresa i potencijalno u borbi protiv nekih vrsta karcinoma.

Bobičasto voće - jagode, borovnice i ostalo bobičasto voće slasnog je okusa ali i prebogato velikim količinama antioksidansa koji pomažu u borbi protiv starenja. Naime, bobice sadrže antioksidans pod nazivom antocijanin koji podržava funkcije mozga i održava tonus mišića.

Brokula - povrće bogato spojevima poput sulforafana, koji mogu spriječiti nastanak karcinoma. Jedna je studija pokazala da osobe koje su u svoju redovnu prehranu uključile brokulu živjele duže od onih koji nisu konzumirali to povrće. 

Cikla - bogata betainom, spojem koji također ima protuupalno djelovanje. 

Češnjak - ne samo da popravlja okus brojnih jela već je i prebogat antioksidansima. Pomaže u regulaciji krvnoga tlaka.

Jabuke - još jedan bogat izvor antioksidansa. Najvažnije je da ne gulite koru jer tamo se nalazi većina hranjivih tvari. Plod sadrži vlakna koja pomažu  zdravlju probavnoga sustava i može pomoći u spriječavanju srčanih bolesti.

Losos - možete ga jesti na bilo koji način, kao sushi ili pečenu na žaru, jer ova je riba bogata omega-3 masnim kiselinama. Istraživanja su pokazala da štiti od kognitivnog propadanja te smanjuje upale.

Maslinovo ulje - mediteransku prehranu, u kojoj je maslinovo ulje glavna zvijezda, znanstvenici ističu kao jedan od najzdravijih načina prehrane na svijetu. Zdrave masti koje ovo ulje sadrži pomažu u borbi protiv opadanja kognitivnih sposobnosti uslijed starenja.

Orašasti plodovi - nedavno istraživanje pokazalo je da samo jedna šaka orašastih plodova dnevno može produžiti životni vijek osobe koja ih konzumira. Naime, orašasti plodovi smanjuju opasnost od životno opasnih bolesti poput dijabetesa i karcinoma.

Rajčice - bogate vitaminom C i sadrže veliku količinu antioksidansa likopena. Istraživanja su pokazala da konzumiranje rajčica smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. 

Šparoge - bogate su glutationom kojeg nazivaju 'majkom svih antioksidansa'. Može smanjiti rizik od bolesti srca, demencije i karcinoma. Šparoga je izvor folne kiseline koja podržava kognitivne funkcije.

Špinat - nedavno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija špinata (ili bilo kojeg zelenog, lisnatog povrća) može pomoći u spriječavanju kognitivnog propadanja. Istraživači to pripisuju vitaminu K kojim obiluje ovo povrće.

Tamna čokolada - tamna je čokolada prepuna flavonoida i antioksidansa koji djeluju protuupalno te mogu spriječiti nastajanje krvnih ugrušaka. Istraživanja pokazuju da su upale povezane sa starenjem pa protuupalna hrana može biti ključ za dulji život.

Zeleni čaj - ne morate mijenjati svoju omiljenu kavu za čaj, ali pokušajte u svoju dnevnu rutinu ubaciti šalicu čaja. I zeleni i crni čajevi sadrže katehine koji mogu pomoći u zaštiti vašega srca te štite od moždanoga udara. Jedno je japansko istraživanje pokazalo da osobe koje piju najmanje pola litre zelenoga čaja dnevno žive duže.

10.06.2017. 15:42:00
Novi komentar
nužno
nužno