« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
LOOL

Zijevanje (ni)je zarazno

Bez obzira jeste li se tek probudili ili vas lovi popodnevni umor, neminovno ćete zijevnuti ... kad i osoba kraj vas? Je li zijevanje stvarno zarazno ...

Zijevanje nema veze s umorom
Zijevanje nema veze s umorom (Arhiva)
Više o

mozak

,

zijevanje

,

hlađenje mozga

,

zarazno zijevanje

Zijevanje je jedna od onih stvari koje radimo, a da zapravo nismo potpuno sigurni iz kojeg razloga, pa tako neki tvrde da je to odraz dosade, drugi da se radi o znaku umora, a treći misle da je u pitanju nedostatak kisika.

No, ako pitate znanstvenike s Princetona, oni će vam reći da ništa od navedenog nije istina, već da zijevamo zato da bismo - ohladili mozak.

>> Otkrivanje tajni zijevanja - pravi uzroci ostaju nepoznanica >>

Kako kaže voditelj istraživanja Gary Heck, tijekom zijevanja se zidovi sinusa, koji se nalaze na obrazima s obje strane nosa, zapravo rastežu poput harmonike i pomažu pri hlađenju pregrijanog mozga. 

Naime, mozak je vrlo osjetljiv na promjene temperature, pa mu je hlađenje ponekad nužno, tako da ova teorija za sada drži vodu, dok ne stigne neka uvjerljivija.

>> Znanstvenici otkrili zašto je zijevanje zarazno >>

To znači da kad netko u sobi počne zijevati, može se mirno zaključiti da je bilo radna atmosfera puna koncentracije, pogotovo ako mu se pridruži još netko.

21.01.2015. 16:10:00
Novi komentar
nužno
nužno