« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
HMM :)

Žene pamte dulje od muškaraca

Naravno, ne radi se o muškim greškama koje im nabijaju na nos još godinama, već o jednostavnoj životnoj istini zbog koje bi se muškarci mogli i zabrinuti ...

Dečki, nema vam spasa ...
Dečki, nema vam spasa ... (Shutterstock)
Više o

žene

,

pamćenje

,

mozak

,

muškarci

Muškarci s godinama postaju zaboravniji od žena, a ono što treba posebno zabrinuti jači spol je činjenica da pamćenje počinje slabiti već ulaskom u tridesete godine.

Najnovije istraživanje provedeno na tu temu uključivalo je 1246 ispitanika između 30 i 95 godina, koji su raspoređeni prema dobi, spolu i genu koji uzrokuje Alzheimerovu bolest. Valja istaknuti kako taj gen ne razvija nužno spomenutu bolest, ali najčešće ima utjecaj na mentalno zdravlje. 

Ipak, pamćenje ne slabi samo od sebe, već zbog amiloida, nakupina na mozgu koje ometaju normalno funkcioniranje ovog organa. Uz to, mozak se s godinama skuplja i smanjuje se obujam dijelova mozga koji su zaduženi za stvaranje sjećanja, organizaciju i pohranjivanje informacija.

Posebno je nezgodno to što muškarci do četrdesete izgube znatno više pamćenja od žena, a za to je glavni krivac estrogen koji štiti um prevencijom srčanih problema i visokog krvnog tlaka. 

Kako žene mršave teže od muškaraca zbog testosterona, tako bolje pamte zbog estrogena - bit će da priroda uspostavlja ravnotežu na taj način. 

08.09.2015. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno