Zelenim povrćem do imuniteta i zdravlja
Zeleno povrće pravi je izvor zdravlja iz prirode i trebalo bi ga u tanjuru imati što češće, preporuke su stručnjaka koji su zadivljeni koristima koje kupusnjače osiguravaju našem organizmu
Zeleno povrće baš i ne spada u omiljenu prehranu, a najviše problema s prehranom djece upravo dolazi kad se tako nešto pojavi na njihovom tanjuru. No, niti odrasli nisu puno bolji, tvrde stručnjaci i navode koristi koje ove namirnice osiguravaju našem tijelu.
Brokula - iznimno ljekovita namirinica koja dokazano štiti od raka pomoću sulforafana, tvari koja potiče sintezu bjelančevina koje štite stanice, a prenosi se iz probavnog sustava u ostatak tijela putem dobrih bakterija i ima antidijabetička, antikancerogena i antimikrobna svojstva.
Kelj - kupusnjače štite od raka i poboljšavaju zdravo srce i krvne žile. Kelj je također prepun sulforafana, uz njega tu su i karotenoidi koji dižu raspoloženje i glukozinolat, tvar poznata kao ubojica tumora.
Raštika - skromna dalmatinska biljka koju su naši stari uglavnom jeli zimi pokazala se kao fantastičan prirodni izvor zdravlja i svrstana je među 10 najzdravijih namirnica na svijetu, prepuna je kalcija i izuzetno snažnih antioksidansa luteina i zeksantina. Čisti organizam i naročito jetru od otrova.
Špinat - jača kosti, pomaže održati zdravlje krvožilnog sustava i štiti od upala, sjajan izvor željeza prepun fitonutrijenata. Uz sadrži i antioksidante beta-karoten, lutein i zeaksantin, a ništa manje nije bogata ni flavonoidima.
Sve u svemu - ne bježite od zelenog!
Novi komentar