« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ISKRIVLJENA SLIKA

Zdrave žene kad se vide u ogledalu misle da su debele

Među ženama koje imaju normalnu, zdravu težinu, samo poraznih 13 posto se osjeća sretno nakon što je vidi svoj odraz u ogledalu

Velik dio žena ima iskrivljenu sliku o svojem izgledu
Velik dio žena ima iskrivljenu sliku o svojem izgledu (Shutterstock)
Više o

debljina

,

žene

,

mršavljenje

,

slimming world

Usprkos činjenici da su sasvim zdrave i normalne težine, oko 17 posto žena se smatra debelima, a gotovo isti postotak njih pada u depresiju nakon što se pogleda u ogledalo. Partneru, prijateljima i obitelji žena koja nosi traperice veličine 12 (UK) ili 40 (Euro) izgleda sasvim sretno, zadovoljno i lijepo. Ali kad ta ista žena pogleda samu sebe u ogledalu, ono što vidi je iskrivljeni prikaz. U prijevodu, žena nije zadovoljna svojim izgledom.

Istraživanje je provela najveća britanska organizacija za mršavljenje Slimming World i to nad 2.200 ljudi i iako se taj uzorak čini malim u globalnom smislu sasvim je dovoljan da se dobije jasan uvid u žensko samopouzdanje.

Telegraph citira Caryl Richards iz Slimming Worlda koja napominje da statistički podatci dokazuju kako su kod žena samopouzdanje i težina vrlo blisko povezani. Volonterke iz istraživanja su stale pred ogledalom nakon čega su morale odabrati jedan od 12 ponuđenih pridjeva koji najbolje opisuje njihove osjećaje i izgled.

Među ženama koje su imale normalnu, zdravu težinu, samo poraznih 13 posto je reklo da se osjeća sretno nakon što je vidjelo svoj odraz. Tek šest posto njih izjavilo je da misli kako je vitko.

Istraživanje je obuhvatilo i muškarce koji su bili rijetko skloni vjerovati da previše teže onda kad u stvarnosti i nisu imali previše kilograma. Tek 6 posto muškaraca sa zdravim indeksom tjelesne mase opisalo se kao predebelo što je gotovo potpuno suprotno sa slučajem zdravih žena.

Muškarci za svoje poveće trbuhe najčešće krive alkohol dok žene kao glavnog krivca identificiraju čokoladu.

04.01.2011. 11:22:00
Novi komentar
nužno
nužno